‘EU-hof fluit België terug over rulings’

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) © BELGA

België moet belastingvoordelen terugvorderen bij multinationals zoals Atlas Copco, AB InBev en BP. Het EU-Hof van Justitie verwierp deze week de Belgische vraag om uitstel voor de recuperatie van de ‘illegale staatssteun’ aan 35 tot 50 bedrijven.

Dat schrijft De Tijd.

De Europese Commissie veroordeelde in januari het Belgische rulingsysteem voor het belasten van overwinst bij multinationals als een vorm van ongeoorloofde staatssteun. De EU-Commissie gaf België vier maanden de tijd om de illegale belastingvoordelen van multinationals te recupereren.

De Belgische regering stapte naar het EU-Hof van Justitie om de Europese beslissing te annuleren. Ze startte ook een kortgeding om de uitvoering van de beslissing van de Commissie op te schorten. Aan een kortgeding zijn strikte deadlines en regels verbonden. De Belgische staat moet bewijzen dat er urgentie is en de belangen van het land ernstige en onherstelbare schade dreigen op te lopen.

Het oordeel van de Europese rechter viel deze week en is een Belgische nederlaag over de hele lijn. Er is geen sprake van urgentie en dus moet België de belastingvoordelen van Atlas Copco, AB InBev, Proximus en co terugclaimen.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content