EU-commissaris Olli Rehn haalt opnieuw uit naar Belgische index

10/07/12 om 07:30 - Bijgewerkt om 07:30

Bron: Trends

Europees commissaris voor Economische en Monetaire Zaken Olli Rehn noemt niet-flexibele indexeringsmechanismen een gevaar voor de competitiviteit en nefast voor de werkgelegenheid.

EU-commissaris Olli Rehn haalt opnieuw uit naar Belgische index

© EPA

Europees commissaris voor Economische en Monetaire Zaken Olli Rehn haalt opnieuw uit naar het Belgische indexsysteem. Dit keer in een opiniestuk in de krant De Morgen.

"Niet-flexibele indexeringsmechanismen zijn een gevaar voor de competitiviteit en nefast voor de werkgelegenheid", schrijft hij. "De Commissie is nooit gekant geweest tegen indexeringen van lonen op zich", herhaalt Rehn zijn standpunt.

Oli Reihn: 'Indien indexmechanismen niet flexibel zijn, zijn ze een gevaar voor competitiviteit'

"Indexeringen kunnen een doeltreffend middel zijn om de koopkracht van de mensen te vrijwaren en geordende arbeidsverhoudingen te behouden. Maar, indien indexeringsmechanismen niet flexibel zijn, zijn ze een gevaar voor de competitiviteit van een land ten opzichte van zijn handelspartners, en dus nefast voor de werkgelegenheid."

In haar aanbevelingen voor België heeft de Europese Commissie al meermaals gevraagd om het automatische loonindexeringssysteem aan te passen. Dat botste echter op een njet van de linkse partijen SP.A, PS en CDH in de regering Di Rupo. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners