ECB plant geen exit voor banken in 2010

20/08/10 om 14:35 - Bijgewerkt om 14:35

Bron: Trends

Volgens Axel Weber, bestuurder bij de Europese Centrale Bank (ECB), blijven de steunmaatregelen voor de banken nog zeker tot het jaareinde behouden.

ECB plant geen exit voor banken in 2010

© belga

In een interview met Bloomberg TV verklaarde Weber, een van de meest invloedrijke bestuurders en mogelijke opvolger van Jean-Claude Trichet bij de ECB, dat het "verstandig" zou zijn dat de ECB onbeperkte leningen blijft verstrekken aan de banken tot het einde van 2010. "Die periode wordt normaal gezien gekenmerkt door onzekerheid over de liquiditeitsniveau's," verduidelijkt Weber zijn standpunt.

Weber gaat ervan uit dat de meeste discussies over het al dan niet doorzetten van de exit zullen worden toegespitst op het eerste kwartaal. "Het is duidelijk dat we terug moeten naar een procedure van normalisering," voegde hij eraan toe.

Sommige analisten hadden verwacht dat er al sneller een einde zou komen aan de steunmaatregelen. Zoals onder meer Juergen Michels, econoom bij Citigroup Inc in Londen, die verbaasd reageert en vindt dat de ECB-man wel bijzonder behoedzaam omspringt met zijn formuleringen. Mueler hield er rekening mee dat Weber de exit vroeger had willen laten starten.

Als reactie op het interview met Weber verloor de euro snel terrein ten opzichte van de dollar. Ook de Duitse langetermijnrente zakte tot 2,95 procent, een absoluut dieptepunt.

Lees meer over:

Onze partners