ECB houdt rente ongewijzigd

03/02/11 om 14:17 - Bijgewerkt om 14:17

Bron: Trends

De Europese Centrale Bank (ECB) handhaaft de rente in de eurozone op het historisch lage peil van 1 procent.

ECB houdt rente ongewijzigd

© Jean-Claude Trichet (voorzitter ECB)

Dat de ECB beslist de rente ongewijzigd te houden, werd algemeen verwacht. De rente staat al sinds mei 2009 op 1 procent. Door de toenemende inflatie (2,4 procent) neemt de druk op ECB- voorzitter Trichet toe om de rente toch te verhogen. De Centrale Bank beschouwt een inflatiecijfer van net onder de 2 procent namelijk als ideaal.

In een toelichting bij het rentebesluit uitte Trichet zich voorzichtig positief over die inflatie. Hij herhaalde dat er op korte termijn, als gevolg van duurdere energie- en grondstoffenprijzen, inderdaad sprake is van inflatiedruk. "Maar de inflatiedruk op middellange en lange termijn zou beheerst blijven", luidde het. Bij de vorige persconferentie leek de ECB-baas meer bezorgd.

Trichet ziet het inflatiecijfer het grootste deel van 2011 boven de grens van 2 procent schommelen, maar verwacht een normalisering tegen het eind van het jaar. In januari bedroeg de inflatie in de eurozone 2,4 procent.

In verband met de crisis in het Midden-Oosten, die ervoor heeft gezorgd dat de olieprijs boven de 100 dollar per vat uitkomt, zei Trichet dat hij de gebeurtenissen "bijzonder aandachtig" volgt.

De persconferentie van Trichet kunt u hier volgen

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang elke middag een update van het belangrijkste economische nieuws in uw mailbox!

TrendsInformation Services

Permanent verbonden

Permanent verbonden

Nauwelijks 20 jaar geleden verschenen de eerste pc's met internetverbinding. Vandaag ...

Onze partners