'Dwingend economisch toezicht nodig in Europa'

05/09/11 om 15:55 - Bijgewerkt om 15:55

Bron: Trends

ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet benadrukt dat Europa nood heeft aan een strenger toezicht op de boekhouding van de lidstaten.

'Dwingend economisch toezicht nodig in Europa'

© belga

In zijn toespraak op het Institut Montaigne in Parijs verklaarde Trichet maandag dat er dringend Europese en nationale richtlijnen moeten worden opgesteld die het mogelijk maken nauwgezet toe te zien op het begrotingsbeleid van de lidstaten. 'Dat is absoluut noodzakelijk en wel binnen de komende dagen,' verduidelijkte de voorzitter van de Europese Centrale bank.

Trichet wil ook dat Europa de beloofde steun aan het noodlijdende Griekenland zo snel mogelijk in wetten en besluiten moet gieten. Tijdens de top van 21 juli beslisten de landen van de eurozone namelijk om de Grieken uit het financiële moeras te helpen.

Volgens Trichet bestaat er overigens niet de geringste twijfel over de noodzaak van een Europees centraal bestuur om de eurocrisis te bezweren. Dat zou dan gebeuren via een confederale regering, waarin de minister van Financiën bepaalde beslissingen in de schoot van de eurozone kan doorvoeren indien nodig.

(belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners