Draghi (ECB) herhaalt intenties om in te grijpen 'indien nodig'

26/05/14 om 17:14 - Bijgewerkt om 17:14

Bron: Trends

Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), blijft vast van plan maatregelen te nemen om de negatieve spiraal van de inflatie in de eurozone om te buigen. Dat liet de ECB-voorzitter verstaan tijdens een toespraak in Portugal.

Draghi (ECB) herhaalt intenties om in te grijpen 'indien nodig'

© belga

Draghi herhaalde dat de ECB bereid is komende maand actie te ondernemen om de lage inflatie tegen te gaan. "We zullen niet toestaan dat de inflatie voor een te lange periode te laag blijft," luidt het.

Bij het vorige rentebesluit van de ECB - op 8 mei - liet Draghi ook al doorschemeren dat de centrale bank mogelijk in juni in actie komt met munitie om de inflatie op te krikken. Dat zou afhangen van de recente groeiprognoses en inflatievooruitzichten die begin juni verschijnen.

Sindsdien laten cijfers een lichte toename van de inflatie - van 0,5 procent in april tot 0,7 procent in mei - zien. Tegelijk groeit de economie van de eurozone minder snel dan eerder begin dit jaar werd verwacht. Een inflatiecijfer van 0,7 procent blijft in ieder geval ver onder het streefdoel van - net geen- 2 procent dat de ECB vooropstelt.

Hoewel Draghi eerder al aankondigde bereid te zijn tot het nemen van 'onconventionele maatregelen' blijft het onduidelijk wat er onder 'onconventioneel' mag worden verstaan.

Volgens bronnen bij Reuters zou het om een renteknip gaan, in combinatie met maatregelen die gericht zijn op kredietverlening aan kleine en middelgrote bedrijven. Een grootschalig programma van kwantitatieve versoepeling ( QE ) zou niet aan de orde zijn.

De ECB-bestuurders komen om 5 juni bijeen voor het volgende rentebesluit. Dan zal blijken of de ECB de aangekondige munitie ook effectief in stelling brengt. (Reuters/BO)

Lees meer over:

Onze partners