België gaat in beroep tegen Europees verbod op fiscaal gunstregime voor multinationals

04/04/16 om 12:41 - Bijgewerkt om 12:54

België gaat officieel in beroep tegen de beslissing van de Europese Commissie om geld terug te vorderen van bedrijven die gebruikmaakten van excess profit rulings.

België gaat in beroep tegen Europees verbod op fiscaal gunstregime voor multinationals

Johan Van Overtveldt © Belga

België heeft op dinsdag 22 maart officieel beroep aangetekend tegen de beslissing van de Europese Commissie dat ons land honderden miljoenen euro's moet terugvorderen van bedrijven die gebruikgemaakt hebben van zogenaamde excess profit rulings. Dat meldt het persbureau Bloomberg maandag, en de informatie wordt bevestigd door minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) aan het persagentschap Belga.

Europees commissaris Margrethe Vestager kondigde op 11 januari aan dat haar onderzoek had aangetoond dat het Belgische systeem waarbij bedrijven door middel van een fiscale ruling vrijgesteld worden van belasting op dat deel van hun winst dat voortvloeit uit het feit dat ze deel uitmaken van een multinational, een ernstige verstoring van de concurrentie vormt.

"Kleinere concurrenten die geen multinational zijn, krijgen niet dezelfde voorwaarden krijgen", hekelde ze. Het systeem was sinds 2005 in voege. Het terug te vorderen bedrag aan onbetaalde belastingen loopt op tot ongeveer 942 miljoen euro, maar minister Van Overtveldt waarschuwde in januari al voor de grote gevolgen van zo'n terugvordering. De minister wees toen op de rechtszekerheid en de gevolgen voor het Belgisch 'economisch weefsel'.

Na twee maanden onderhandelen met de Commissie tekende België op 22 maart officieel beroep aan tegen de beslissing bij het Europees Hof van Justitie.

Volgens Van Overtveldt zal de Belgische staat ook een verzoek tot opschorting van terugvordering indienen tot na de uitspraak van het Hof. De gesprekken met de Recovery Unit van de Commissie blijven intussen verder lopen. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners