Arco: Deminor voert druk op onderhandelaars op met proces

30/09/14 om 06:39 - Bijgewerkt om 06:39

Terwijl het Arco-dossier op de federale onderhandelingstafel ligt, voert belangenorganisatie ­Deminor de druk op met een ­gerechts­procedure namens enkele duizenden coöperanten. Die willen schadevergoeding.

Arco: Deminor voert druk op onderhandelaars op met proces

CD&V'ers Wouter Beke en Koen Geens © BELGA

Terwijl het Arco-dossier bij de federale onderhandelaars opnieuw op de tafel ligt, voert de belangenorganisatie ­Deminor de druk nog wat op. De Standaard schrijft dat Deminor een ­gerechts­procedure begint namens enkele duizenden Arco-coöperanten met het oog op het bekomen van een schadevergoeding. Dinsdagmiddag zet het zijn strategie uiteen.

Volgens de informatie van De Standaard vindt Deminor dat de spaarders destijds misleid werden toen ze aangezet werden te investeren in coöperatieve aandelen. Zowel Arco als de verdelende bank, Belfius, zou toen voorgehouden hebben dat het om een veilige belegging ging, zoals een spaarboekje.

Risico's

Een grote groep mensen die niet in aanmerking kwamen voor een belegging in aan­delen, werd toch in aandelen geloodst. Arco zelf zou in zijn pamfletten destijds onvoldoende op de echte risico's hebben gewezen.

Tot nu toe leken de coöperanten gevrijwaard te kunnen blijven van reële verliezen, maar Europa schoot de fameuze garantieregeling net voor de zomer aan flarden als 'onverenigbaar' met de Europese staatssteunregels. Arco moet het onterechte voordeel terugbetalen, zo luidt het oordeel van de Commissie.

Onze partners