'2.000 horecazaken dicht door witte kassa'

08/11/13 om 08:28 - Bijgewerkt om 08:28

Bron: Trends

De komende twee jaar dreigen bijna 2.000 eetcafés en restaurants de deuren te sluiten door de verplichte invoering van de geregistreerde kassa.

'2.000 horecazaken dicht door witte kassa'

© reuters

Door de verplichte invoering van de geregistreerde kassa, dreigen bijna 2.000 eetcafés en restaurants de deuren te moeten sluiten. Daarvoor waarschuwt zelfstandigenorganisatie Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) in Het Laatste Nieuws. De kassa moet de fraude in de sector tegengaan. "Maar zonder extra compensaties redden veel zaken het niet."

Als het van de federale regering afhangt, is het tegen eind 2015 gedaan met zwart geld én zwartwerk in de horeca. De 'witte' kassa moet immers een vorm van personeelsregistratie inhouden. In ruil maakt de overheid sommige werknemers goedkoper voor de horeca-uitbaters. Die compensatie schiet volgens 82 procent van de uitbaters echter tekort, zo blijkt uit een onderzoek van het NSZ bij 677 horecazaken.

Sector eist maatregelen

Sterker: 6 procent is van plan de deuren te sluiten wegens de geregistreerde kassa. "Voor heel België zou dat neerkomen op een verlies van 1.920 horecazaken", weet NSZ-voorzitster Christine Mattheeuws.

"Om te overleven, kúnnen velen nu eenmaal niet anders dan wat in het zwart te doen." De sector eist bijkomende maatregelen. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners