Zweedse rechter stuurt Saab wandelen

08/09/11 om 16:21 - Bijgewerkt om 16:21

Bron: Trends

De Zweedse autobouwer krijgt geen bescherming tegen zijn schuldeisers. Dat heeft een rechtbank donderdag bekendgemaakt.

Zweedse rechter stuurt Saab wandelen

© belga

Door de uitspraak van de Zweedse rechtbank is het dochterbedrijf van het Nederlandse Swedish Automobile een stap dichter bij het bankroet gekomen.

Volgens de rechtbank blijkt uit het verzoek van Saab niet duidelijk wanneer de geplande Chinese investeringen het bedrijf zullen bereiken. In juni liet Saab namelijk weten dat twee Chinese bedrijven, Pang Da en Youngman, een belang zouden nemen in het bedrijf. Die deals wachten evenwel nog steeds op goedkeuring van de Chinese autoriteiten.

Volgens de rechter wordt het daardoor ongeloofwaardig aan te nemen dat een reorganisatie vruchten zal afwerpen. Saab kreeg tot 29 september de tijd om beroep aan te tekenen tegen de uitspraak. Intussen maakte het moederbedrijf Swedish Automobile donderdagnamiddag bekend dat het in beroep gaat. "Saab Automobile is teleurgesteld in de uitspraak", luidt het. Vrijdag volgt meer informatie over de ontwikkelingen rond het bedrijf.

Ook de toeleveranciers van Saab zijn teleurgesteld in de rechterlijke uitspraak. "Het is tragisch voor Trollhättan, voor de vooruitzichten bij toeleveranciers om de openstaande rekeningen betaald te krijgen en voor de automobielindustrie van Zweden als geheel", verklaarde voorzitter Fredrik Sidahl van de Zweedse vereniging van auto-onderdelenleveranciers (FKG).

Er wordt nu gerekend op "Plan C", dat de topman van Saab en moederbedrijf Swedish Automobile klaar zou hebben voor het geval de rechter nee zou zeggen. Plan A was de reorganisatie van 2009, plan B werd donderdag door de rechter afgekeurd.

(belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners