“Voor het einde van de eeuw is het energieprobleem opgelost”

“Voor het einde van de eeuw is het energieprobleem opgelost” “Onze energiehuishouding verandert drastisch. Het is nu mee zijn, of de boot missen.” Dat vindt Dirk Fransaer, gedelegeerd bestuurder VITO, in een gesprek met Trends.

“Er is veel te weinig reflectie over waar we als land naartoe moeten. Nu komt iedereen met een idee op de markt met zijn product. In de toekomst zal dat niet meer lukken, omdat er steeds meer eisen worden gesteld aan het product en hoe het wordt gemaakt. Volgens mij komt er een soort dynamisch evenwicht: er is steeds meer onderzoek, maar dat levert steeds minder nieuwe producten op. Het land dat die producten maakt, zit goed voor een aantal jaren”, analyseert Dirk Fransaer, gedelegeerd bestuurder VITO. “Ik vergelijk het met een landingsmanoeuvre op een vliegdekschip: dat doe je ook op volle kracht, je remt pas wanneer je op dat schip bent. Wel, we zijn nu met zijn allen naar dezelfde voordeur aan het stormen, en als de deur toe is, raak je nog heel moeilijk binnen. Daarom is energieonderzoek nu zo belangrijk.”

VITO zelf zet vooral in op duurzame ontwikkeling en cleantech. Met succes. Vorig jaar, in volle crisis, werd 100 man extra aangeworven, waardoor er nu 602 werknemers op de payroll staan. Tegen 2013 komt de kaap van 700 personeelsleden in zicht. Het budget komt dit jaar uit op zowat 91 miljoen euro, volgend jaar rond de 100 miljoen.

Deze maand maakt een onbemand vliegtuig zijn eerste testvlucht, ergens in de buurt van Bertrix. Het project is een wereldprimeur, want blijft dagenlang boven het wolkendek vliegen voor onder andere metereologisch onderzoek. Nog dit jaar zou er ook een eigen Chinese dochter moeten zijn: VITO Asia, gevestigd in Hongkong. Binnen een jaar of twee zouden een VITO Cariben, in Puerto Rico, en een VITO India kunnen volgen.

De Chinese dochter moet een joint venture aangaan met Antipollution, een dochter van ALB Group. “Bedoeling is om te kijken of we op twee olievelden duurzame elektriciteit kunnen produceren op basis van geothermie. Daarbij pompen we grondwater op van 130, 140 graden Celsius, en die warmte zetten we om in elektriciteit. Lukt de test in China, dan is ons basisconcept bewezen. De bedoeling is in het najaar van 2011 daar elektriciteit produceren, terwijl we dan in de Kempen onze eerste boringen doen om te zien of die technologie ook bij ons kan werken. Potentieel kan dat gaan om 27 tot 40 procent van de Vlaamse energieproductie gedurende vijftig jaar.”

Dat impliceert dat er dan geen kernenergie meer nodig is, meent Fransaer. “Al is dat mijn persoonlijk standpunt, niet dat van VITO. Mijn verwachting is dat de kerncentrales langer moeten worden opengehouden, maar in mijn ogen hoeft er geen nieuwe kernreactor worden bijgebouwd. Tegen 2050 zullen er voldoende alternatieven zijn.”

VITO wil helpen om de samenhang uit te werken in het beleid van de overheid. “De overheid mag best nog een rol spelen om te bepalen waar een land naartoe gaat. Daar heb je een visie voor nodig, en die ontbreekt. We moeten beseffen dat duurzame ontwikkeling draait om de integratie van economie, werkgelegenheid, sociale zekerheid,… Neem de Oosterweelverbinding. Ik hoef geen mening te hebben over de beslissing die er is genomen. Maar de hele argumentatie rond fijn stof en geluid is voor mij pure pr. Tegen 2050 zal het wagenpark volledig elektrisch zijn. Over de hele levensduur van die brug gemeten zijn fijn stof en geluid een inloopfenomeen van tien of twintig jaar. De vraag naar de leefbaarheid in de buurt van de aansluiting, lijkt me dan veel zinniger als discussiethema.”

LUH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content