Telenet houdt aandeelhoudersvergoeding op zak

Het 'oude' logo van Telenet © belga
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Telenet neemt voorlopig geen beslissing over een aandeelhoudersvergoeding. De beurs reageert teleurgesteld. Beleggers hopen dat het uitgespaarde geld voor de overname van Mobistar zal dienen.

Als een donderslag bij heldere hemel kwam Telenet donderdag met een cryptisch bericht, de lengte van een haiku. “In het licht van de huidige operationele omgeving” besloot de raad van bestuur om “op dit ogenblik” geen aandeelhoudersvergoeding voor te stellen. Op 31 juli had CEO John Porter van Telenet nochtans laten uitschijnen dat een vette vergoeding van bijvoorbeeld 4 euro per aandeel tot de mogelijkheden behoorde.

Uitkering blijft mogelijk

Geld is er genoeg bij Telenet. Het mediabedrijf verdiende in de eerste jaarhelft 151 miljoen euro vrije kasstroom. Dat is een stijging met 50 procent. Voor het hele jaar zou hij uitkomen op 230 tot 240 miljoen. Dat geld is beschikbaar voor uitkering aan de aandeelhouders.

De jongste jaren verwende Telenet zijn eigenaren telkens zelfs een pak méér dan zijn vrije kasstroom toeliet. In 2012 was de uitkering 525 miljoen, terwijl de vrije kasstroom 240 miljoen was. In 2013 ging het om 905 miljoen, met een vrije kasstroom van 212 miljoen. Telkens leende Telenet het verschil.

Ook deze keer zou dat kunnen. Treasuryverantwoordelijke Rob Goyens schatte eind juli dat Telenet ruim 640 miljoen zou kunnen lenen zonder boven de hoogste vork van zijn schuldgraad – 4,5 keer ebitda – te gaan. Zo zou Telenet tot 850 miljoen euro kunnen uitkeren, 7,3 euro bruto per aandeel.

Daar komt voorlopig niks van in. Analisten van Petercam, KBC, ING en anderen verlaagden prompt hun verwachtingen. Het aandeel daalde.

Netflix?

Vraag is wat de raad van bestuur bedoelt met “in het licht van de huidige operationele omgeving”. Enkele aspecten zijn evident. De groei van Telenet vertraagt. Het management moest zijn omzetdoelstelling in juni al terugschroeven van een groeiverwachting van “6 à 7%” naar “4 à 5%”. Hoe kleiner de groei, hoe meer efficiëntiewinst Telenet moet boeken om zijn kasstroom op peil te houden en hoe kwetsbaarder het wordt voor tegenvallers.

Tegelijk verhevigt de concurrentie met de komst van spelers zoals Netflix. Die kunnen de lucratieve betaal-tv-inkomsten van Telenet afromen, terwijl ze de Mechelaars tegelijk dwingen om méér uit te geven aan tv-programmatie om de concurrentie te counteren.

Of een overname van Mobistar?

Beleggers speculeren er echter vooral op dat het geld opzij staat voor de overname van Mobistar door Telenet. Het Mobistar-aandeel steeg met zowat 6 procent na de aankondiging.

Telenet koopt nu zijn mobiele capaciteit in bij Mobistar op basis van een contract dat in 2017 afloopt. Met de overname van Mobistar zou Telenet drie keer winnen. De operator zou zijn mobiele bevoorrading veilig stellen. Hij zou een extra verkoopkanaal verwerven voor zijn tv-programmatie en bundels. En ten slotte zou hij een potentieel sterke concurrent elimineren. Mobistar wil binnenkort van de openstelling van de kabel gebruikmaken om eigen tv, internet, telefonie en mobiele bundels aan te bieden. De uitspraak in een rechtszaak waarmee Telenet dat probeert te verhinderen, is voor binnenkort. Telenet verloor de zaak in kort geding twee jaar geleden.

Van zijn kant zou Orange, de referentieaandeelhouder van Mobistar, met de overname af zijn van een armlastige dochter, die wegens gebrek aan vast netwerk weinig winstgevend groeipotentieel heeft.

Mobistar was donderdag 900 miljoen euro waard op de beurs, een bedrag dat binnen het bereik van Telenet ligt, al dan niet met de steun van de Waalse kabeloperator VOO.

Dat Telenet geld vrijhoudt voor andere overnames, bijvoorbeeld van het Brusselse Numericable, behoort ook nog tot de mogelijkheden.

Het perfide scenario

Dan blijft er nog het perfide scenario dat Liberty Global de aankondiging van de mogelijke uitkering heeft doen intrekken om de koers van Telenet te kelderen. Volgens informatie die wij betrouwbaar achten, is dat weinig waarschijnlijk. Hhet zou trouwens niet passen in de profilering van Telenet als Vlaams contentleverancier. Toch schuift onder meer ING die mogelijkheid naar voren. Liberty zou Telenet op die manier goedkoper helemaal in handen willen krijgen. De Amerikaanse groep probeerde in 2012-2013 al eens tevergeefs om Telenet van de beurs te halen. Liberty heeft bijna 57 procent van de uitstaande aandelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content