Stresstesten: Dexia heeft geen vers kapitaal nodig

26/10/14 om 12:18 - Bijgewerkt om 13:16

Dexia en Axa Bank Europe zijn niet geslaagd in de stresstesten van de Europese Centrale Bank. AXA Bank komt 200 miljoen euro kapitaal tekort, maar haalde eind september al 225 miljoen euro op. Dexia heeft 339 miljoen euro te weinig, maar kan genieten van een uitzonderingsmaatregel, waardoor de restbank geen vers kapitaal hoeft op te halen.

Stresstesten: Dexia heeft geen vers kapitaal nodig

© Belga Image

De ECB heeft vanmiddag de resultaten van haar balans- en stresstesten bekendgemaakt. Zes Belgische banken zijn doorgelicht: AXA Bank Europe, Belfius Bank, de restbank Dexia, Investar (de holding boven Argenta), KBC Group en Bank of NY Mellon.

Streng

Alle banken slaagden in de balanstest (de asset quality review), die naging of de activa correct gewaardeerd stonden in de boeken en of er voldoende provisies genomen waren. Ook bij de eerste stresstest, die uitgaat van de voorspelde economische ontwikkeling voor de komende jaren, is er nog geen probleem.

Maar op de strenge stresstest, die ongunstige economische evoluties simuleert (zoals een negatieve economische groei, een toename van de werkloosheid, schokken op de financiële markten), vallen twee banken door de mand. Het gaat om AXA Bank Europe en Dexia.

Geen herkapitalisering

AXA Bank Europa sluit de strenge stresstest af met een kapitaalratio van 3,36 procent. Dat is onder de vereiste minimumdrempel van 5,5 procent. Dexia ziet zijn kapitaalbuffer terugvallen tot 4,95 procent. Het kapitaaltekort van AXA Bank Europe en Dexia loopt op tot respectievelijk 200 en 339 miljoen euro. Toch hoeft geen van de twee een herkapitaliseringsplan uit te werken.

De testen zijn immers uitgevoerd op basis van de gegevens eind 2013. AXA Bank heeft in de tussentijd al maatregelen genomen. Het Franse moederbedrijf gaf de bank eind september een injectie van 225 miljoen euro verse middelen (135 miljoen euro kapitaalverhoging en 90 miljoen uitgifte van coco's, dit zijn obligaties die bij problemen automatisch omgezet worden in kapitaal).

Dexia struikelt over de strenge stresstest doordat de blootstelling van de restbank aan overheidsobligaties zwaar weegt. Maar het kapitaaltekort van 339 miljoen euro noodzaakt geen kapitaalverhoging. Door het uitdovende karakter van de bank krijgt Dexia van de ECB, de toelating om de latente minwaarde op zijn portefeuille overheidsobligaties niet van het eigen vermogen af te trekken. Die uitzonderingsmaatregel heeft een gunstige impact van 1,6 miljard euro op het kapitaal van Dexia. In die logica zou de kapitaalratio van de restbank in 2016 op 7,49 procent uitkomen onder het ongunstige scenario van de stresstest.

25 gebuisden

25 Europese banken zijn niet geslaagd voor de testen van de ECB. Twaalf daarvan hebben hun kapitaaltekort al aangevuld. Het totale kapitaaltekort loopt op tot 25 miljard euro. De balanstest noodzaakte voor 48 miljard euro aan correcties, maar 37 miljard euro daarvan genereerde geen kapitaaltekort.

Negen van de 25 zijn Italiaanse banken. De grootste problemen zijn er voor Banca Monte dei Paschi, dat op korte termijn 2,1 miljard euro moet zien te vinden. Daarnaast falen drie Griekse, drie Cypriotische, twee Belgische en telkens een bank uit Duitsland, Frankrijk, Ierland, Oostenrijk en Portugal.

De volledige lijst met falers

België: Axa Bank Europe, Dexia

Duitsland: Münchener Hypothekenbank

Oostenrijk: Österreichischer Volksbanken-Verbund

Cyprus: Bank of Cyprus, Cooperative Central Bank, Hellenic Bank

Spanje: Liberbank

Frankrijk: C.R.H. Caisse des Refinancement de l'Habitat

Griekenland: Eurobank, National Bank of Greece, Piräus Bank

Ierland: Permanent tsb

Italië: Monte dei Paschi di Siena, Banca Carige, Veneto Banca, Banco Popolare, Banca Popolare di Milano, Banca Popolare di Vicenza, Credito Valtellinese, Banca Popolare di Sondrio, Banca Popolare dell'Emilia Romagna

Portugal: Banco Comercial Portugues

Slovenië: Nova Kreditna Banka Maribor, Nova Ljubljanska banka

Onze partners