Staalproducenten klagen "oligopolie" mijnbouwers aan

02/04/10 om 15:36 - Bijgewerkt om 15:36

Bron: Trends

De belangrijkste staalproducenten ter wereld klagen een "oligopolie" aan bij de mijnbouwbedrijven omdat die hun prijzen voor ijzererts de hoogte in jagen. De World Steel Association vraagt een onderzoek door de marktregulatoren.

Staalproducenten klagen "oligopolie" mijnbouwers aan

© EPA

Vale, Rio Tinto en BHP Billiton zijn samen goed voor twee derde van de markt in ijzererts. Het Braziliaanse Vale, de grootste productent van ijzererts, verbrak vorige week een conventie die al 40 jaar meegaat: voortaan werkt het bedrijf niet meer met prijzen die voor een periode van een jaar vastgelegd worden, maar met een periode van drie maanden.

Volgens Vale gingen bijna alle klanten akkoord met de wijziging. Het bedrijf kon zo de prijs in een contract met Japanse producenten verhogen met bijna 90 procent. Met kwartaalprijzen kan immers beter ingespeeld worden op de, momenteel hoge, dagprijs.

"De concurrentieauthoriteiten wereldwijd moeten dringend, en op dit moment heel dringend, de ijzerertsmarkt onderzoeken, net als de handelingen van de drie belangrijkste producenten", zegt de woordvoerder van de World Steel Association, Nicholas Walters. "Er zijn wereldwijd belangrijke regulatoren betrokken. Ze zijn zeer bereid tot luisteren."

De sectororganisatie behelst 19 van de 20 grootste staalproducenten en is goed voor 85 procent van de productie.

Lees meer over:

Onze partners