Philips ziet winst dalen

18/04/11 om 11:02 - Bijgewerkt om 11:02

Bron: Trends

Het Nederlandse elektronicaconcern Philips heeft in het eerste kwartaal 2011 minder winst geboekt dan verwacht. Dat blijkt maandag uit de eerstekwartaalcijfers.

Philips ziet winst dalen

© EPA

De nettowinst klokte af op 138 miljoen euro tegenover 201 miljoen euro in dezelfde periode 2010. Analisten hielden rekening met een winst van 161 miljoen euro. De kwartaalomzet bedroeg 5,3 miljard euro tegenover 4,98 miljard euro in dezelfde periode 2010.

Voor de verlieslatende televisie-activiteiten werd een joint-venture opgericht. Dankzij een samenwerkingsverband met het Taiwanese TPV Technology worden de activiteiten op een zijspoor gezet, maar wordt het Philips-merk op de beeldbuizen gehandhaafd. Philips houdt in de nieuwe joint-venture, die naar verwachting in het derde kwartaal officieel zal worden getekend, een belang van 30 procent. Vanaf 2013 krijgt Philips royalties betaald voor de merknaam. Op korte termijn zal het loskoppelen van de tv-activiteiten van de groep effect hebben op de resultaten, aldus Philips.

Philips waarschuwt maandag ook voor de gevolgen van de natuurramp in Japan die kunnen wegen op de resultaten van de groep. "We verwachten tegenwind in 2011 als gevolg van de Japanse tragedie", aldus de nieuwe topman Frans van Houten.

Lees meer over:

Onze partners