Petercam kijkt niet alleen naar Degroof
Petercam en Bank Degroof zoeken toenadering, maar er staan nogal wat obstakels een fusie of overname in de weg. Bovendien liggen er andere kandidaten op vinkentouw.
Op 1 oktober neemt de 49-jarige Philippe Masset, een oudgediende van ING België, de teugels in handen bij Bank Degroof. Massets benoeming was een grote verrassing. Als voorzitter van het directiecomité van Bank Degroof vervangt hij Regnier Haegelsteen, een telg van een van de controlerende families achter de zaken- en vermogensbank. Intern was Pierre Paul De Schrevel getipt als grote kandidaat om CEO te worden.
“Je mag aannemen dat Masset aangetrokken is om de activiteiten van Bank Degroof te hervormen”, vertelt een insider. “De winstgevendheid van de bank is niet wat ze zou moeten zijn. Degroof heeft een relatief zware kostenstructuur en daar wil men iets aan doen. Een externe manager zonder familiale of emotionele banden is daarvoor het beste geplaatst.”
Maar Masset zal op 1 oktober nog een ander dossier op zijn bureau vinden. Dat van de toenadering tussen Bank Degroof en Petercam. Enkele weken geleden schreef de beurskrant L’Echo dat de twee huizen een verregaande samenwerking bestuderen. Het initiatief komt van Petercam, wordt ons bevestigd, en Degroof zou bereid zijn de toenadering te bekijken. Eerdere pogingen liepen steevast op niks uit.
Pro en contra
Trends maakt deze week een analyse van de pro’s en de contra’s van een samengaan van de twee gereputeerde Belgische vermogensbeheerders. Pro is de mogelijke efficiëntiewinst. “Twee analistenploegen, twee marktenzalen. Daar is duidelijk synergie te halen. Dat zou de taak van Masset vergemakkelijken. Snoeien is eenvoudiger als er duidelijke overlappingen zijn. Bovendien kan hij de beste mensen kiezen”, zegt een bevoorrechte getuige. Ook commercieel kan Degroof een goede zaak doen, door de uitbreiding van zijn verkoopkanalen en het binnenhalen van bepaalde analisten en beheerders.
Maar de contra’s lijken zwaarder te wegen. Er bestaat in de eerste plaats een groot cultuurverschil tussen de twee huizen. Daarnaast speelt ook de perceptie bij de klanten een rol. Naar verluidt is de toenaderingspoging van Petercam, om het eufemistisch uit te drukken, niet op handgeklap onthaald door de klanten van Degroof.
“Sowieso moet er bij Petercam iets gebeuren”, vertelt een insider, “anders dreigt daar een leegloop.” Een medewerker van het Brusselse beurshuis klaagt inderdaad de onduidelijke situatie aan. Maar goede bronnen bevestigen ons dat Petercam nog kaarten in de mouw heeft: “De instelling wedt op meerdere paarden. Het verhaal stopt niet bij Degroof. Er zijn nog kandidaten in de running.”
Lees een uitgebreide analyse over het huwelijksproject van Petercam en Degroof in Trends van deze week.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier