NMBS sluit loketten in 33 stations

© BELGA

Spoorwegmaatschappij NMBS gaat vanaf juli geleidelijk de loketten sluiten in 33 stations. Het personeel zal elders worden ingezet, zo meldt de NMBS. Van de loketten in 25 andere stations worden de openingstijden beperkt.

De beslissing is het gevolg van het feit dat steeds meer treinreizigers hun ticket via andere kanalen aankopen dan aan het loket, bijvoorbeeld via de website en de app van de NMBS, of via de automaten, zegt de spoorwegmaatschappij.

Zo is het aandeel van de automaten in de totale ticketverkoop “op minder dan twee jaar verviervoudigd tot 35 procent”. De automaten leveren ondertussen elke maand meer dan een miljoen vervoerbewijzen af. Het aandeel van de loketten is in diezelfde periode gedaald van 72 procent tot 57 procent.

Door die evolutie heeft het personeel dat de loketten bemant in kleine stations steeds minder werk. Zijn inactiviteitsgraad kan oplopen “tot meer dan 60 procent”, stelt de spoorwegmaatschappij. “NMBS houdt rekening met deze evolutie om de toewijzing van haar personeel te reorganiseren, teneinde het personeel in te zetten daar waar het nodig is om een goede dienstverlening aan te bieden aan de klant”, klinkt het.

Concreet zullen dit jaar, te starten vanaf 1 juli, de loketten geleidelijk sluiten op 23 plaatsen (Asse, Aywaille, Beauraing, Beernem, Bilzen, Bornem, Duffel, Flémalle-Haute, Fleurus, Haacht, Jemeppe-sur-Sambre, Koksijde, Landegem, Leopoldsburg, Lommel, Londerzeel, Nijlen, Pepinster, Vielsalm, Walcourt, Wervik, Yvoir en Zele). Nadien, meestal in de loop van 2016, volgen de loketten van nog tien haltes (Bertrix, Boom, Gouvy, Mariembourg, Poperinge, Quiévrain, Rivage, Temse, Willebroek en Wondelgem).

Openingstijden beperkt bij 25 stations

Daarnaast zullen in 25 minder bezochte stations de openingstijden van de loketten beperkt worden. Zij zullen voortaan ‘s namiddags en/of tijdens het weekend gesloten zijn.

In de betrokken stations zullen automaten beschikbaar zijn voor de treinreizigers. De NMBS wijst er trouwens op dat ondertussen 532 van de in totaal 555 haltes uitgerust zijn met minstens één automaat. De NMBS zal overleg plegen met de betrokken gemeenten om de stationsgebouwen niet onbenut te laten, voegt ze nog toe. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content