Nieuwe aandeelhouder en directie bij tuincentra Walter Van Gastel

20/07/11 om 11:12 - Bijgewerkt om 11:12

Bron: Trends

Walter Van Gastel deelt het aandeelhouderschap van zijn tuincentraketen met Koen Anné. Deze manager moet meer structuur brengen in de groep, die mikt op een omzetverdubbeling in vijf jaar.

Walter Van Gastel (55) deelt de bedrijfsleiding en het aandeelhouderschap van de keten van de gelijknamige tuincentra voortaan met Koen Anné (49). Hij werkte de voorbije drie jaar met de Antwerpse overnameconsultant SDM Corporate Finance Group aan een reorganisatie. Dat meldt het weekblad Trends vandaag.
Newco nv Van Gastel overkoepelt voortaan acht tuincentra, met 138 medewerkers goed voor 23,4 miljoen euro omzet. De vennootschap kocht het handelsfonds van de nv's boven de centra die tot dan elk autonoom opereerden maar wel in handen waren van Walter Van Gastel.

Anné verdiende zijn sporen bij printerfabrikant Nashua en was nadien onder meer turnaroundmanager bij een industriële schrijnwerkerij (Mobelco) en een interieurbedrijf (Shopex). Hij is al drie maanden bezig met een operatie cost cutting. Anné: "Snoeien doet bloeien. Tot voor kort kochten de acht nv's alleen bloemen en planten centraal in. Voor de rest deden de managers hun zin. Walter had zijn handen vol, onder meer met nieuwe vestigingen, en hij verloor besparingen uit het oog. Het aantal leveranciers van producten en diensten moet krimpen zodat we in de aankoop kunnen besparen."

In 2010 had de groep Walter Van Gastel een bedrijfscashflow van 4 procent. Die wil Anné met factor drie opkrikken. De volgende vijf jaar budgetteren de nieuwe eigenaars een jaarlijkse interne groei met 7 procent. Van Gastel: "Koen Anné moet structuur in het bedrijf brengen. Alleen dan kunnen we groeien. Dat is prioritair, meer nog dan het behoud van alle aandelen. Ik dacht tot voor kort in vierkante meters, maar het hoofddoel is verschoven naar omzet."

Van Gastel wil in heel België elk jaar een of twee nieuwe vestigingen openen. Dat is niet eenvoudig, want vergunningen en commercieel aantrekkelijke gronden van 10.000 vierkante meter zijn zeldzaam. Een alternatief is de overname en renovatie van bestaande tuincentra, met eigenaars die tegen hun pensioen aankijken.

De groep werkt ook aan een franchisesysteem waarbij zelfstandigen onder de Van Gastel-vlag aan de slag kunnen. Via een sale-and-lease-backconstructie van het bestaande vastgoed kwam cash vrij om te investeren in de winkels. Het contract voor de eerste nieuwe vestiging in Ninove is getekend.

Van Gastel projecteert binnen vijf jaar minstens een verdubbeling van de omzet. Die drang om sterk te groeien is er in de wetenschap dat Franse en Duitse groepen naar ons land kijken. "Met hun financiële kracht dreigt onze keten te worden weggeblazen", vreest Van Gastel. "Ik verwacht elk moment een veldslag en dan kan je best een leger paraat hebben."

Hans Brockmans

Lees meer over:

Onze partners