Max Jadot (BNP Paribas Fortis): ‘Spaar- en zakenbank horen onder één dak’

Op een moment dat er stemmen opgaan om een muur op te trekken tussen de retail- en de zakenbanken, verdedigt Max Jadot, directievoorzitter van BNP Paribas Fortis, het model van de universele bank.

Na de excessen die de banksector de voorbije jaren gekenmerkt heeft, wordt er in verschillende landen gepleit voor een scheiding van retailbanken (spaarbanken voor particulieren) en zakenbanken (financiële dienstverlening aan ondernemingen, marktenzalen, trading,…). In Groot-Brittannië resulteerde dat in het Vickers-rapport dat vertrekt van het idee dat de gewone spaarders niet langer moeten opdraaien voor de verliezen die de banksector boekt in de risicovolle handel voor eigen rekening.

“Ik begrijp dat sommige mensen, na al wat er de voorbije jaren gebeurd is, pleiten voor eenvoudige bankmodellen”, zegt Max Jadot in een interview met Trends, “Maar er is een levensgroot verschil tussen een universele bank die haar werk goed doet en een casinobank die risico’s neemt. Dat zijn twee verschillende werelden, die vaak op een hoopje gegooid worden. Ik heb geen moeite met een gereguleerde omgeving of met solvabiliteits- en liquiditeitsvereisten, maar ik zou wel een probleem hebben mocht men in België de retail- en de zakenbank willen uiteenhalen. Want dan maak je de Belgische economie afhankelijk van de buitenwereld.”

Jadot wil dat BNP Paribas Fortis in België het model van de universele bank trouw blijft: “Retail- en zakenbank horen onder één dak. Er is in België een overschot aan spaargeld, dat volgens ons best in de lokale economie kan geïnvesteerd worden. Maar als je geld uitleent aan lokale ondernemingen moet je ze ook financiële producten kunnen aanbieden die ze nodig hebben om zich te financieren, om te exporteren, om zich in te dekken tegen munt- of renterisico’s…”

Jadot vindt ook dat de kapitaalratio’s van Basel III (een kernkapitaalratio van 9 procent tegenover de risico-activa) voldoende streng zijn. “Als je hogere kapitaalratio’s gaat opleggen, zoals in Zwitserland, valt een impact op de economische groei niet te vermijden. Hogere ratio’s hebben nu eenmaal een effect op de kapitaalkosten. Als je banken niet een zekere schuldgraad toestaat, zet je een rem op de groei. Ik vermoed dat het boven 10 procent moeilijk wordt om onze job te doen.”

Patrick Claerhout

Lees het volledig interview met Max Jadot deze week in Trends.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content