Marc Saverys wil CMB van de beurs halen

04/09/15 om 17:04 - Bijgewerkt om 17:04

Marc Saverys lanceert een overnamebod op de aandelen van de scheepvaartgroep Compagnie Maritime Belge (CMB) die hij nog niet in zijn bezit heeft. Het is daarbij de bedoeling CMB van de beurs te halen.

Marc Saverys wil CMB van de beurs halen

© TR

Saverys wil CMB van de beurs halen, omdat de beursnotering 'een handicap is geworden voor de verdere ontwikkeling en de langetermijndoelstellingen van CMB in snel veranderende scheepvaartmarkten', luidt het vrijdag in een persbericht.

Marc Saverys heeft via zijn holdingvennootschap Saverco en met Saverco verbonden personen al 50,80 procent van de aandelen van CMB in handen. Hij lanceert nu een 'vrijwillig en voorwaardelijk openbaar overnamebod' van 16,20 euro per aandeel op de overige aandelen. Dat is een vijfde meer dan de slotkoers van het aandeel CMB donderdag op de beurs van Brussel.

Na het overnamebod, dat door de raad van bestuur gesteund wordt, zal er een uitkoopbod volgen. Maar zelfs indien de voorwaarden voor het uitkoopbod niet vervuld zouden zijn, 'behoudt Saverco zich het recht voor om te verzoeken tot de schrapping van de notering'.

"De beursnotering met zijn beperkte liquiditeit is vandaag een handicap geworden voor de verdere ontwikkeling en de langetermijndoelstellingen van CMB in snel veranderende scheepvaartmarkten", stelt Marc Saverys, voorzitter van Saverco, in het persbericht. "Door de privatisering van het bedrijf, zal CMB efficiënter de concurrentie kunnen aangaan met nieuwe spelers uit Azië en de Verenigde Staten door zich onder andere toe te spitsen op consolidatie en specialisatie in de markten waarin het bedrijf actief is. Daarenboven zal CMB flexibeler toegang hebben tot alternatieve financieringsinstrumenten."

Saverco heeft ook een belang (10,69 procent, volgens de website) in de olietankerrederij Euronav. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners