Luc Tack: ‘Dit is jammer voor elke aandeelhouder’

LUC TACK "Door de combinatie van de cashflows kun je grotere kansen aan, zonder dat je zwaar in de schulden moet gaan." © BELGA
Bert Lauwers
Bert Lauwers redacteur bij Trends

Luc Tack voert zijn plan af om de weefmachineproducent Picanol en het chemiebedrijf Tessenderlo Group te fuseren tot één grote Belgische industriële topspeler. Die beslissing is definitief, zegt Tack aan Trends.

In december kondigde Luc Tack een plan aan om de weefmachineproducent Picanol en het chemiebedrijf Tessenderlo Group te fuseren. Door die samenvoeging zou een Belgische industriële groep ontstaan met een omzet van 2 miljard euro en 7000 medewerkers. Het voornemen kreeg lof uit politieke hoek, maar botste ook op veel kritiek van aandeelhouders van Tessenderlo. Tack, de hoofdaandeelhouder en de CEO van beide bedrijven, kreeg het verwijt dat hij Picanol – en dus zichzelf – te veel bevoordeelde.

Luc Tack kondigde daarop aan dat hij zou onderzoeken hoe hij de voorwaarden van de fusie kon aanpassen, om de operatie verteerbaar te maken voor alle partijen. Maar de conclusie van dat onderzoek is dat er “op dit moment onvoldoende steun is in de markt” om de transactie succesvol af te ronden.

Betekent die ‘op dit moment’ dat u later opnieuw zult proberen de operatie rond te krijgen?

Luc Tack: “Neen, de operatie is definitief afgevoerd.”

Eind januari zei Stefaan Haspeslagh, de voorzitter van Picanol en Tessenderlo, nochtans dat de voorwaarden zouden worden aangepast.

Luc Tack: “Als het water te diep bleek en te diep is gebleven, is het niet overbrugbaar. Ik wil benadrukken dat we voor die operatie zeer goede waarderingsrapporten hadden, waar wij vandaag nog altijd voor honderd procent achterstaan. Om de deal mogelijk te maken was er vanuit Picanol een zekere bereidwilligheid om wat tegemoet te komen. Maar we konden niet voldoen aan de verwachtingen van bepaalde aandeelhouders. We zaten veel te ver uit elkaar. We konden ons niet terugvinden in hun waarderingen en voorwaarden.”

Had u zo veel kritiek verwacht?

Luc Tack: “Wij zijn zeer teleurgesteld dat het niet gelukt is. Wij vonden het een zeer mooi project, dat een extra dimensie kon geven voor de bedrijven.”

Die kritiek op de deal werd ook persoonlijk. U zou ervan profiteren ten koste van alle andere aandeelhouders.

Luc Tack: “Totaal onterecht, maar wat kun je daaraan doen? Dat moet je gewoon naast je neerleggen, en dan je gezond verstand gebruiken en de emoties niet laten spelen. Nu, als we iets hebben onderschat, is het de tijdshorizon. Wij zien meer het perspectief op lange termijn dan die fondsen en andere grote investeerders. Die partijen willen soms op een of twee jaar alles realiseren.”

Is dat uw grootste professionele ontgoocheling?

Luc Tack: “Ik zou daar zeker zo zwaar niet aan tillen. Kijk, door de jaren heen hebben wij al veel moeten onderhandelen over contracten. We zijn de wereld rondgevlogen om grote contracten binnen te halen. En soms hebben we er maanden tijd in gestoken, terwijl er geen akkoord kon worden bereikt. Dat is nu eenmaal het leven. Daarin moet je voldoende professioneel en sportief zijn.”

Is er een andere oplossing, zoals aandelen van Tessenderlo bij kopen op de beurs?

Luc Tack: “We hebben net deze beslissing genomen. Gun ons wat tijd om het landschap te begrijpen. In het Engels zeggen ze ‘let the dust settle’. Als er nieuws is, komen we zeker bij u terug.”

U hebt een plan B?

Luc Tack: “De premisse van onze investeringen in Tessenderlo blijft overeind. Wij gaan het bedrijf zo goed mogelijk verder ondersteunen en vooruithelpen. Tessenderlo en Picanol zijn twee zeer sterke bedrijven. Ze kunnen beide alleen verder. Daar is er geen enkel probleem. Maar wat we hadden voorgesteld, was een nieuwe industriële groep met een grotere vuurkracht te vormen. Door de combinatie van de cashflows kun je grotere kansen aan, zonder dat je zwaar in de schulden moet gaan. Dat kan nu niet en dat is jammer voor elke aandeelhouder, en dat laatste wil ik benadrukken.

“Maar het is nu zo, dus niet getreurd. Het is geen probleem om nu weer sportief en positief naar de toekomst te kijken. In beide bedrijven blijven wij met volle kracht doorgaan met investeringen en projecten. We gaan de taille van de projecten alleen aanpassen aan de grootte en de mogelijkheden van de bedrijven afzonderlijk.”

Betekent dit dat u nu naar andere industriële bedrijven in Vlaanderen gaat kijken?

Luc Tack:“Nogmaals, laat ons even de tijd om terug rustig uit te kijken, om dan de juiste beslissingen te nemen.”

Vindt u dat er te weinig respect is voor uw trackrecord?

Luc Tack:“Helemaal niet. De mensen zijn zeer enthousiast over wat we hier neergezet hebben. Alleen voor deze transactie was het water te diep. Dat is het enige probleem.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content