Lobbygroep promoot gerechtelijke herstructurering via wet op de continuïteit van ondernemingen

De Federatie voor Vrije en Intellectuele Beroepen begint een campagne om de wet op de continuïteit van ondernemingen (WCO) te promoten. Dat gebeurt onder de vlag ‘CAP-netwerk Vlaanderen’ (Continuïteit, Assistentie, Preventie).

De wet geeft ondernemingen in moeilijkheden de kans om via de rechtbank in afwachting van een herstructurering opschorting van betaling te verkrijgen. Dat kan leiden tot een minnelijk akkoord, een collectief akkoord de verkoop van (een deel van de) onderneming onder gerechtelijk gezag.

De voorbije twee jaar gebeurden 2250 herstructureringen onder de wet (vooral in de bouw-, dienstensector en horeca). De helft met succes. Eric Van den Broele (Graydon): “Dat is weinig op 10.000 faillissementen per jaar. Onderzoek leert dat slechts een op de zes ondernemers in moeilijkheden de wet kent.”

Melissa Vanmeenen, professor aan de Universiteit Antwerpen en CAP-voorzitter: “Nochtans mag men verwachten dat ze via hun boekhouder of fiscalist op de hoogte zijn. Vandaar dat we twee doelgroepen bewerken over de mogelijkheden van de WCO: ondernemers en dienstverleners.”

In de CAP-stuurgroep zit ook de Antwerpse magistraat André Buysse, die in Trends ooit zeer kritisch was over de uitwassen van de WCO. Jan Sap (Federatie voor Vrije en Intellectuele Beroepen/Unizo): “Het CAP-netwerk zal de knelpunten van de wet inventariseren, dus ook de misbruiken. De charlatans moeten eruit. Via voorstellen tot wetswijziging willen we ook de rechten van de schuldeisers waarborgen.”

Van den Broele: “De gemiddelde looptijd van de opschorting kromp van 141 naar 119 dagen in twee jaar. Zo spoort de rechtbank bij de behandeling van een verlenging misbruiken sneller op.”

H.B.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content