Koen Geens stelt loonbeleid Dexia ter discussie

22/01/14 om 12:19 - Bijgewerkt om 12:19

Bron: Trends

Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) vraagt aan de restbank Dexia om het loonbeleid te 'herbekijken'. Dat meldt de minister zelf.

Koen Geens stelt loonbeleid Dexia ter discussie

© belga

Minister Geens heeft met de restbank Dexia overlegd over de loonsverhoging met 30 procent voor enkele topkaderleden. De Franse minister van Financiën Moscovici, die vindt dat een dergelijke loonsverhoging niet door de beugel kan, stuurde eerder op de dag aan op een reactie van de betrokken regering.

"Na overleg met de CEO van Dexia, Karel De Boeck en in samenspraak met de Franse minister van Financiën, Pierre Moscovici, zal minister Geens het remuneratiecomité en de raad van bestuur van Dexia vragen om het loonbeleid van de leden van het directiecomité te herbekijken", klinkt het in een korte mededeling.

Die 'oefening' moet voor de financiënminister "rekening houden met de terechte ethische gevoeligheid in de samenleving, met de strengere regels in de nieuwe bankenwet inzake beloningsbeleid bij banken die uitzonderlijke overheidssteun hebben genoten, en met de nood aan moedig talent om de verliezen voor de gemeenschap in de restbank maximaal te beperken".

Geens zelf liet dinsdagavond in de Kamer nog verstaan dat beide landen via de jaarlijkse algemene vergadering op de beslissing kunnen wegen. Als aandeelhouders kunnen ze namelijk het remuneratieverslag afkeuren. De CD&V'er wou toen nog niet kwijt of dat ook effectief zou gebeuren.

De vakbonden reageerden maandag woedend op het nieuws dat de drie directieleden hun loonzakje zou aangroeien van 340.000 euro tot 450.000 euro, zoals de Franse krant Le Journal du Dimanche onthuld had.

"Dit is nog maar eens een illustratie van het poenpakken aan de top van Dexia", klonk het bij BBTK. Dexia zei in een reactie dan weer dat de drie nieuwe leden van het directiecomité 32 procent minder verdienen dan hun voorgangers en dat alle leden van het directiecomité bij hun aanstelling hebben moeten inleveren met 20 à 35 procent ten opzichte van hun voorgangers. Groen en sp.a reageerden inmiddels tevreden over de stappen van Geens. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners