KMO-barometer voorspelt slecht weer

20/09/11 om 18:01 - Bijgewerkt om 18:00

Bron: Trends

Het vertrouwen van de Vlaamse ondernemers in de economie zakt naar een dieptepunt. 1 op de 6 ondernemers overweegt zelfs te stoppen als het slechte economische weer aanhoudt. Dat blijkt uit de kmo-barometer van werkgeversorganisatie Unizo.

KMO-barometer voorspelt slecht weer

© belga

De driemaandelijkse kmo-barometer, die gebaseerd is op een peiling bij 762 ondernemers, daalt in september tot 98,9 punten, het laagste peil sinds begin 2009. "De daling was scherper en negatiever dan we hadden ingeschat", verduidelijkt Karel Van Eetvelt, gedelegeerd bestuurder van Unizo.

Tegenover het tweede kwartaal geven de ondernemers een daling aan van de rendabiliteit en van het werkvolume. Amper 11 procent van de kmo's denkt de komende maanden personeel te zullen aanwerven. Een kwart van de ondernemers is ontevreden over de toestand bij zijn eigen bedrijf. 17 procent vreest zelfs de zaak te moeten stopzetten of failliet te gaan als de economie blijft slabakken.

Van Eetvelt spreekt in een teolichting bij de barometer van een "wachtreflex". "Om het gebrek aan vertrouwen weg te werken, is duidelijkheid nodig en moeten er oplossingen komen voor de uitdagingen. De ondernemers wachten op een federale regering, waarvan ze verwachten dat die duidelijkheid creëert," luidt het.

Een van de pijnpunten in het overheidsbeleid is volgens 70 procent van de bevraagde ondernemers de werkloosheidsuitkering, die in tijd beperkt zou moeten worden als maatregel tegen het groeiende tekort aan geschikt personeel. Om mensen langer aan het werk te houden, is 30 procent voorstander van een beloning voor wie langer aan het werk blijft en 10 procent voor een bestraffing van wie vroeger stopt met werken. 17 procent wil het brugpensioen afgeschaft zien.

De ondernemersorganisatie zelf vraagt de federale regering voornamelijk in te zetten op economische groei en jobcreatie, zonder bijkomende lasten voor de ondernemer. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners