Juridisch doolhof voor ex-Fortis-beleggers

© belga
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Voor het eerst is er een arrest, een uitspraak in beroep, dat Fortis-erfgenaam Ageas veroordeelt tot het betalen van een schadevergoeding. Heel wat gedupeerde beleggers putten hoop uit deze uitspraak en vragen zich af of ze zich alsnog kunnen aansluiten bij de ene of de andere schadeclaim, en waar ze het meeste kans maken op een vergoeding.

Het gerechtshof in Amsterdam oordeelde eind juli dat er in de periode 29 september tot en met 1 oktober 2008 sprake was van misleiding van beleggers door Fortis. Het was advocaat Adriaan de Gier die de zaak bepleitte voor de Stichting FortisEffect.

De Gier gaat nu een aparte procedure starten, een zogenaamde schadestaatprocedure, waarin onder meer de hoogte van de schade zal worden bepaald en wie er recht op heeft. Beleggers kunnen zich nog tot 30 november aanmelden bij FortisEffect. Dat kan online op www.fortiseffect.nl of via een omweggetje. Het lijkt ons verstandig eerst een Belgische advocaat te polsen, omdat een en ander minder eenvoudig is dan het op het eerste gezicht lijkt.

Bovendien is lang niet elk type Fortis-belegger het beste af bij FortisEffect. De Gier gebruikte in de procedure enkel voorbeelden van beleggers die aandelen kochten (en verkochten) in die bewuste week. Volgens de website van FortisEffect kan ongeveer iedereen die tussen 1 januari 2007 en 3 oktober 2008 van ver of dichtbij iets te maken had met financiële instrumenten gelinkt aan Fortis zich nu aanmelden. Sommige waarnemers vrezen dat een relatief klein advocatenkantoor als dat van de Gier zo’n grote, heterogene groep moeilijk zal kunnen beheersen.

Beleggers kunnen vandaag ook nog steeds aansluiten bij andere belangenverdedigers zoals Deminor, de Nederlandse Vereniging van Effectenbezitters (VEB), ConsumentenClaim of het Aandeelhouderssyndicaat Fortis (ASF). Zij beperken zich voorlopig tot aandeelhouders. We raden beleggers aan bij alle partijen te informeren, om te kijken wie het best zijn specifieke belangen kan en wil verdedigen.

Het is wellicht een slecht idee u bij verschillende partijen aan te melden. Het maakt in ieder geval de zaken nog complexer en u riskeert in het ergste geval overal kosten te betalen en geen enkele vergoeding binnen te halen.

Kostenplaatje

Er is een kostenplaatje verbonden aan een aansluiting bij FortisEffect. U betaalt 39 euro administratiekosten per jaar, zolang de procedure loopt, en u staat 22,5 procent (+btw) af van de uiteindelijke netto-schadevergoeding. Dat is de schadevergoeding “verminderd met de door FortisEffect gemaakte kosten (honoraria van advocaten en andere dienstverleners, kosten van de vaststelling en begroting van de schade, heffingen van overheidswege, e.d.)” lezen we in de voorwaarden.

Omdat er kritiek kwam, onder meer van de Vlaamse beleggersfederatie VFB, overweegt FortisEffect een vereenvoudiging van de kostenstructuur. De Gier liet weten dat de stichting wellicht genoegen zal nemen met 22,5 procent van uw schadevergoeding, zonder meer.

ConsumentenClaim, een organisatie gespecialiseerd in massaclaims, rekent geen jaarlijkse kost aan en roomt een kleiner gedeelte van de ‘bruto’ schadevergoeding (20% inclusief btw) af dan FortisEffect. “Wij zijn goedkoper dan kleinere partijen. Zij hebben soms moeite om de financiering rond te krijgen en moeten op voorhand ook al kosten aanrekenen”, legt Stef Smit uit, de directeur van ConsumentenClaim. Deze organisatie start wel nog maar pas met haar claim tegen Ageas.

De percentages die de Belgische advocaten opeisen van een eventuele schadevergoeding liggen veel lager dan bij FortisEffect en ConsumentenClaim (zie tabel). Maar de Belgische procedures dreigen wel (veel) langer aan te slepen en zij rekenen hun klanten vooraf iets aan. In België kunnen advocaten namelijk niet volgens het principe van “no cure no pay” of “no win no fee” werken. In Nederland kan dat wel.

Kansen op hogere schadevergoeding

Belangrijk is dat u uw schuldvordering op Ageas moet overdragen aan FortisEffect. “Het is mogelijk dat u daardoor uw rechten op een schadevergoeding in België verkwanselt”, waarschuwt advocaat Geert Lenssens, die het ASF vertegenwoordigt. In het syndicaat zitten enkel ex-Fortis-aandeelhouders die vandaag nog steeds Ageas-aandelen hebben. “Dit arrest heeft slechts betrekking op drie dagen, terwijl de strafzaak in België over vervalsing van de boekhouding in 2007 en misleiding van beleggers over een veel langere periode gaat. U kan zich geen burgerlijke partij meer stellen als u uw rechten kwijt bent. U kan dan enkel hopen dat FortisEffect dat voor u kan regelen.”

De Gier ging ook ‘slechts’ achter twee partijen aan: de Nederlandse Staat en Ageas. Er zijn andere procedures die niet enkel Ageas, maar ook BNP Paribas, de Belgische staat, de begeleidende zakenbankiers en de ex-toplui van Fortis in het vizier nemen.

Misschien doet het er ook helemaal niet toe waar u zich aansluit, als u zich maar ergens bij aansluit. Pierre Nothomb van Deminor denkt dat Ageas – op het moment dat de eerste schadevergoeding valt – zal onderhandelen met alle partijen in alle andere procedures en dat iedereen uiteindelijk op dezelfde basis een vergoeding zal krijgen.

Het is ook mogelijk nog even af te wachten, en u voorlopig nog nergens bij aan te sluiten. In België heeft u dan nog steeds een kans op een schadevergoeding. Zodra de strafzaak begint tegen de zeven ex-toplui van Fortis (en eventueel ook tegen Ageas en BNP Paribas) – en zolang die zaak loopt – kan u zich kosteloos en op eigen houtje burgerlijke partij stellen.

Lees het volledige overzicht in Trends magazine

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content