Joris Luyendijk: 'Wat als verschillende banken plots niet meer aan hun gegevens kunnen?'

25/02/15 om 10:31 - Bijgewerkt op 13/03/15 om 10:12

Journalist Joris Luyendijk vertelt in Z-Talk Goossens wat hem het meest beangstigt nadat hij het financiële hart in Londen twee jaar lang van binnenuit leerde kennen.

Joris Luyendijk: 'Wat als verschillende banken plots niet meer aan hun gegevens kunnen?'

© belga

Luyendijk had er 200 geheime ontmoetingen met mensen uit alle geledingen van de bankwereld en vertelde zijn relaas daarover in een blog voor de krant "The Guardian". Zijn eindconclusies klinken zeer onrustwekkend. In zijn boek "Dit kan niet waar zijn" schetst Luyendijk een financiële wereld waarin nog net dezelfde perversiteiten regeren als voor de crisis van 2008. De herinnering aan wat er gebeurde in de dagen na de val van Lehman Brothers blijft nochtans huiveringwekkend.

"Bankiers vertelden me dat ze hun geld van de bank haalden, het in goud omwisselden, gingen hamsteren en sommigen kochten zelfs wapens. Om voorbereid te zijn op een totale implosie van de samenleving, waarbij plunderingen en massahysterie zouden ontstaan."

Delen

Na de crisis van 2008 zijn de perverse prikkels in de financiële wereld welig blijven tieren, volgens Luyendijk. En interne kritiek wordt gesmoord. Die van IT-specialisten bijvoorbeeld. "De megabanken zijn ontstaan door fusies en overnames en staan onder enorme druk om winst te maken omdat ze beursgenoteerd zijn. Daarom is er geen geld om een volledig geïntegreerd IT-systeem op poten te zetten. De verschillende afdelingen wereldwijd zijn samengevoegd en de IT-systemen totaal verkokerd. IT-specialisten zeggen me regelmatig dat niemand nog het overzicht bewaart. "

Luyendijk vreest dat een systeembank op een dag moet toegeven dat ze niet meer bij haar data kan geraken. "Stel je eens voor wat dit kan betekenen voor het financiële systeem. Ik heb verschillende ITers gehoord die van alles rekeningafschriften bewaren omdat ze de zaak niet vertrouwen. Dat betekent dat als je iedere keer weer bereid bent om dat te doen, je je echt zorgen maakt." Voor Luyendijk is dit een typisch voorbeeld van hoe het er aan toe gaat in de financiële wereld. "Kritiek van IT-mensen wordt meteen onder de mat geveegd. Maar als hun vrees bewaarheid wordt dan zijn de gevolgen niet te overzien. En niemand onderneemt daar iets tegen."

Z-Talk Goossens vanaf zaterdag 11 uur op Kanaal Z, of nu al via de link hieronder.

Delen

Lees meer over:

Onze partners