Het eenheidsstatuut, één jaar later: ‘bedrijven doen meer een beroep op tijdelijke werknemers’

© Thinkstock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

1 janauri 2014 voerde de regering het eenheidsstatuut in. Eén jaar later zijn de eerste effecten van die beslissing voelbaar. “Bedrijven doen sinds de invoering in toenemende mate een beroep op tijdelijke werknemers omdat zij een flexibele oplossing bieden”, vertelt Managing Director bij Robert Half Belux, Frédérique Bruggeman.

Sinds de invoering van het eenheidsstatuut hechten meer bedrijven veel belang aan flexibelere personeelsoplossingen en langere aanwervingsprocessen.

Meer dan een kwart (28%) van de HR-managers werft omwille van het eenheidsstatuut meer professionals aan op interim-basis. Daarenboven springen studenten in het oog van de werkgevers. 22% van de 200 deelnemers aan het onderzoek gaf aan meer schoollopers in dienst te nemen voor tijdelijke functies.

Aandacht competenties

De werkgevers krijgen volgens Bruggeman op die manier de kans om de competenties van de tijdelijke werkkrachten grondig te analyseren alvorens ze een vast contract aan te bieden. “Als de tijdelijke werknemer aan de verwachtingen voldoet, groeit een tijdelijke job vaak uit tot een vast contract. Werkgevers kunnen op die manier niet alleen de professionele vaardigheden testen maar ook nagaan of er een goede match is tussen de nieuwe medewerker en de bedrijfscultuur alvorens hem een permanente functie aan te bieden.”

Zo zegt 13% van de ondervraagde HR-managers professionals op tijdelijke basis aan te werven om ze een vast contract aan te bieden als ze de verwachtingen inlossen.

De vernieuwde focus op performance monitoring en management heeft ook een impact op hoe werkgevers hun personeel opvolgen. 45% van de HR-managers houdt voortaan meer toezicht op het functioneren van hun werknemers.

Een mentaliteitsverandering die ook een duit in het zakje doet van de werknemers. Zo staan compensaties en voordelen hoger aangeschreven bij de aanwervers. 36% wilt het verloningsbeleid binnen het bedrijf herzien om zaken te stroomlijnen.

Langere aanwervingsprocessen

Niettegenstaande de toenemende focus op flexibele en tijdelijke werkrachten maakt bijna de helft (46 procent) van de Belgische HR-verantwoordelijken gebruik van langere aanwervingsprocessen om geschikt personeel vast in dienst te nemen.

Daartegenover heeft iets minder dan één op de vijf bedrijven een aanwervingsstop ingevoerd. 18% zegt geen bijkomend personeel aan te werven, maar het (eventuele) extra werk te verdelen onder de beschikbare werknemers.

Het eenheidsstatuut heeft uiteindelijk bij 87 procent van de bedrijven het aanwervingsbeleid beïnvloedt. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content