Geert Bourgeois: 'De Vlaamse steunmaatregelen moeten de maakindustrie in Vlaanderen versterken'

02/02/15 om 12:10 - Bijgewerkt om 12:10

Bron: Trends

"De maakindustrie is belangrijk voor ons land", vertelde Vlaams minister-president, Geert Bourgeois tijdens een werkbezoek aan Volvo Cars Gent. Hij legde de nadruk op de de federale maatregelen om de loonkosten in te perken en de Vlaamse steunmaatregelen die de positie van de sector moeten ondersteunen en versterken.

Geert Bourgeois: 'De Vlaamse steunmaatregelen moeten de maakindustrie in Vlaanderen versterken'

© belga

Het werkbezoek, waarop ook de ministers Philippe Muyters (N-VA) en Joke Schauvliege (CD&V) aanwezig waren, bestond uit een gesprek met de directie en vakbonden en een bezoek aan de eindassemblage en de auditruimte, waar dagelijks acht voertuigen willekeurig gecontroleerd worden.

Bourgeois begrijpt de bezorgdheden rond competitiviteit en concurrentiekracht. "De federale maatregelen rond loonkostreductie en het Vlaamse doelgroepenbeleid, met aanzienlijke RSZ-korting voor de aanwerving en het behoud van de tewerkstelling voor jongeren en 55-plussers, moeten daarop een antwoord zijn", verklaarde de minister-president achteraf.

Belang opleidingssteun

Fabrieksdirecteur Eric Van Landeghem erkent dat de maatregelen helpen in de strijd om de loonkost te beperken, maar zegt dat het nog te vroeg is om het effect te berekenen.

Hij wees verder ook op het belang van de Vlaamse steun voor onderzoek en ontwikkeling en benadrukte dat ook opleidingssteun belangrijk is, zeker met de komst van een nieuw platform (CMA), waarop vanaf 2018 nieuwe kleine modellen gebouwd zullen worden. De bedrijfsleiding stelde ook vragen bij de haalbaarheid van de Europese doelstellingen op vlak van de uitstoot van CO2 en NOX.

In de Gentse fabriek van de Zweedse autobouwer worden de V40 en het afgeleid model Cross Country gebouwd, net als de S60 en de kaskraker XC60. Op het nieuwe platform zullen in de toekomst alleen kleine modellen gebouwd worden. Bourgeois volgde de visie van de bedrijfsleiding dat er in Europa toekomst is voor compacte, milieuvriendelijke voertuigen in het premium-segment. (Belga/NS)

Onze partners