Europese CEO's vrezen nieuwe financiële crisis

30/06/10 om 12:00 - Bijgewerkt om 12:00

Bron: Trends

Slechts 3 procent van de Europese CEO's gelooft dat de stabiliteit van het financiële en bancaire systeem hersteld is. Een meerderheid verwacht dat de problemen weer de kop zullen opsteken. Dat is de opmerkelijkste vaststelling uit een enquête die het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) hield bij 250 Europese topmanagers.

Europese CEO's vrezen nieuwe financiële crisis

© belga

Het VBO peilde naar aanleiding van de European Business Summit 2010, die vandaag van start gaat in Brussel, naar wat leeft bij Europese bedrijfsleiders en hoe ze denken de Europese economie weer op de rails te krijgen.

Uit de enquête blijkt een groot geloof in het Europese model, in de ondernemerszin van kmo's, en in innovatie om vooruit te komen. Daarentegen ziet slechts 14 procent van de grote Europese ondernemingen jobcreatie als een middel om te groeien.

De meeste Europese CEO's denken dat Azië het sterkst uit de economische crisis zal komen. Daarom willen ze dringend hun wagonnetje aan deze locomotief vasthangen. Drie vierden van de CEO's uit de industriële sector is onder de indruk van het overwicht van de opkomende Aziatische economieën en wil een businessrelatie opbouwen met landen als China en India.

De meest opmerkelijke vaststelling uit de enquête is dat de Europese bedrijfsleiders heel ongerust blijven over de situatie van de banken. Een grote meerderheid denkt dat de problemen niet van de baan zijn en verwacht op korte tot middellange termijn nieuwe financiële problemen. Voor de bedrijfsleiders is het herstel van de stabiliteit van het financiële systeem belangrijker dan de aanpak van de ontsporende overheidsbegrotingen.

Een uitgebreide analyse van de resultaten van deze CEO-poll leest u deze week in Trends.

Lees meer over:

Onze partners