Europa onderzoekt mogelijk machtsmisbruik AB InBev

30/06/16 om 14:40 - Bijgewerkt om 16:01

De Europese Commissie start een onderzoek naar bierreus AB InBev. Commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager gaat na of de brouwer zijn machtspositie op de Belgische biermarkt heeft misbruikt om de invoer van zijn eigen bier uit buurlanden te belemmeren.

Europa onderzoekt mogelijk machtsmisbruik AB InBev

Margrethe Vestager © reuters

De Europese Commissie vermoedt dat AB InBev een bewuste strategie voert om de zogenaamde parallelle handel van zijn bier uit minder dure landen, zoals Nederland en Frankrijk, naar de duurdere Belgische markt te beperken. Ze gaat na of het bedrijf zich aan bepaalde praktijken schuldig maakt die de mededinging kunnen beperken.

De Commissie spreekt van het veranderen van de verpakking van bierblikjes of -flesjes, zodat het moeilijker wordt om ze in andere landen te verkopen. Bovendien zouden niet-Belgische detailhandelaren door AB InBev minder toegang krijgen tot kortingen en bepaalde producten, om te voorkomen dat ze hun goedkopere producten naar België brengen.

In haar mededeling benadrukt commissaris voor MededingingVestager dat de 'sterke positie' van AB InBev op de Belgische markt op zich geen probleem is. Wel wil ze nagaan of de concurrentie kunstmatig belemmerd wordt. "Goedkopere invoer van het eigen bier uit buurlanden buitenhouden zou niet alleen indruisen tegen de belangen van de EU-consumenten, maar ook de mededinging beperken", zegt ze.

De Commissie is niet door een wettelijke termijn gebonden om haar onderzoek af te ronden. De duur hangt af van verschillende factoren, zoals de complexiteit van de zaak en de medewerking van AB InBev. (Belga/BO)

Onze partners