Een nieuw leven voor de westerse industrie

Vlaamse pioniers in Direct Digital Manufacturing (DDM) krijgen internationale erkenning. Ze spreken deze week op het Energieforum van de EU in Monaco over de mogelijkheden van materiaalopbouwtechnologie.

“Melotte is een pionier, je kunt die technologie meteen toepassen op 36 andere industrieën. Voor productie van componenten in de automotivesector tot in de micro-elektronica, over medische apparatuur en allerlei kunstprotheses tot en met het maken van juwelen,” zegt Gunter Pauli. De Vlaming is de bezieler van Zeri (Zero Emissions Reaserch Initiatives), opgericht in 1994 met steun van de Universiteit van de Verenigde Naties en de Japanse overheid.

Pauli is lid van de Club van Rome, de organisator van de conferentie in Monaco. Melotte in Zonhoven (een dochter van Picanol) noemt zichzelf “de eerste digitale fabriek” en produceert machineonderdelen en medische protheses volgens de Direct Digital Manufacturing of materiaalopbouwtechnologie.

Pauli: “In een wereldeconomie kan Melotte het verschil maken door zeer snel lokaal in te spelen op de vraag naar tandprotheses, in amper 24 uur. Zonder dat de patiënt twee weken moet wachten op een kunstgebit dat in China gemaakt wordt. Lokale productie en tegen de helft van de Chinese kostprijs! Dat staat haaks op het zakenmodel dat de voorbije dertig jaar gepropageerd is geworden als ‘globalisering’. In dat voorbijgestreefde model moest men steeds meer produceren tegen lagere kostprijs.”

“Snelle levering staat gelijk met verhoogde concurrentiekracht. Als je bovendien een lasertechnologie gebruikt die maar 200 watt nodig heeft – dat is minder dan een strijkijzer – heb je ook geen gigantische industrieparken meer nodig,” gaat Pauli verder.

“Dankzij de grote energie-efficiëntie kan je die nieuwe productiemethode overal neerzetten. Je krijgt niet alleen een nieuw businessmodel, ook een nieuw industriemodel dat aansluit bij de nieuwe economische realiteit en onze industrie weer competitief maakt.”

Omschakeling Klassieke jobs zullen verdwijnen, digitale productie vereist andere vaardigheden en nieuwe jobs door herscholing en omschakeling. Zoiets vergt een decennium en meer. “Dat zal gepaard gaan met maatschappelijke verschuivingen die niet noodzakelijk nadelig zijn, maar ook kostenbesparend voor energie en milieu,” aldus voorstanders van DDM.

Het draait bij DDM niet om schaalvoordelen en altijd maar kosten drukken, het gaat om meerwaarden die men lokaal kan realiseren. “Dat is de transformatie van een geglobaliseerde markt naar een sterke vernetwerking van de lokale markt. Die dynamiek van tewerkstelling is juist aantrekkelijk, omdat je door de vergrijzing, met een kleinere actieve bevolking hogere meerwaarde moet genereren. Als je het allemaal toespitst op het drukken van kosten, kan je alleen nog in lagelonenlanden produceren,” zegt Gunter Pauli.

Voorbeelden van omschakeling naar nieuwe productiemethoden en businessmodellen volgens wat Paul “de Blauwe Economie” noemt, leest u in het dossier ‘Blauwe Economie’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content