Economisch herstel en prijsstijgingen stuwen nettowinst ArcelorMittal naar 1,1 miljard dollar

© belga

Staalconcern ArcelorMittal heeft in het eerste kwartaal een nettowinst van 1,1 miljard dollar (764 miljoen euro) behaald. Een jaar eerder bedroeg de winst nog 0,64 miljard dollar.

Het eerste kwartaal werd gekenmerkt door het herstel, een toegenomen export en stijgende prijzen, zo maakte de wereldmarktleider woensdag bekend.

De ebitda steeg tot 2,6 miljard dollar in het eerste kwartaal, tegenover 1,7 miljard een jaar eerder. In het eerst kwartaal exporteerde ArcelorMittal 22 miljoen ton staal, tegenover 21 miljoen ton in de eerste drie maanden van 2010. De omzet ging op jaarbasis met 27,3 procent vooruit, en tegenover het laatste kwartaal van 2010 met 7,2 procent. Ze bedroeg in het eerste kwartaal van 2011 22,2 miljard dollar.

Volgens de staalgroep is die stijging van de omzet tegenover het vierde kwartaal van 2010 vooral te danken aan een toename van de export (+4 procent) en van de gemiddelde verkoopprijzen van staal (+6,8 procent). In het eerste kwartaal stootte ArcelorMittal ook zijn tak roestvrij staal af, het huidige Aperam.

ArcelorMittal verwacht dat de export in het tweede kwartaal nog zal groeien “onder invloed van de aanhoudende verbetering van de onderliggende vraag en van seizoensfactoren”.

Ook de toegenomen gemiddelde verkoopprijzen van staal compenseren de kosten ruimschoots. De groep verwacht een ebitda tussen 3 en 3,5 miljard dollar in het tweede kwartaal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content