Econocom wil ook overnames doen in Belux

Bruno Ronsse © Trends
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

De Franse ICT-dienstengroep Econocom bevestigt zijn goede vooruitzichten. De omzet steeg met 8 procent, de nettowinst met 31 procent. In de Belux kijkt de groep uit naar overnames van nichespelers.

Econocom mikt tegen eind 2017 op 3 miljard euro omzet en 150 miljoen courante bedrijfswinst. Het eerste semester was weer een flinke stap naar dat doel. De omzet steeg met 8 procent tot 1,2 miljard, de courante bedrijfswinst met 23 procent tot 53,3 miljoen euro. De courante nettowinst was 31,7 miljoen (vóór afschrijvingen op de overname van de klantenportefeuille van ECS en op het merk Osiatis). Dat was een groei met 31 procent.

De organische omzetgroei bedroeg 5,1 procent, een paar procentpunten lager dan de 8 procent uit het boekjaar 2015. De sterkste bijdrager blijft de traditionele leasingactiviteit van Econocom. Die bracht met 613 miljoen de helft van de omzet binnen en kende ook de sterkste organische groei: 7,9 procent.

De groei van diensten – managed services, verhuur van personeel, consultancy in projecten, virtualisatie, beveiliging, onderhoud – bedroeg 12,6 procent tot 354 miljoen. Hier heeft de overname van gespecialiseerde bedrijfjes – ‘satellieten’ in Econocom-speak – voor twee derde van de groei gezorgd.

De kleinste activiteit, de productdistributie met toegevoegde waarde, bracht 211 miljoen bij, een status-quo na een sterke groei in het eerste semester van 2015.

Betere resultaten in Belux

In de Belux, dat een zwakke periode had in 2015, heeft Bruno Ronsse grondig gereorganiseerd sinds hij er een jaar geleden countrymanager werd. Hij doekte onder meer de oude ‘silo-organisatie’ op voor een meer klant- en marktgerichte aanpak. Het hoofdkantoor is vernieuwd. “We werken nu in community’s met collaboratieve tools en Skype for Business. Dat heeft de productiviteit verhoogd. Vergeleken met de eerste zes maanden van 2015, zijn we maal 4,5 gegaan in rentabiliteit, ondanks bijna 3 miljoen euro aan investeringen in nieuwe mensen, tools en processen”, vertelt Ronsse. “Alleen al in sales en presales hebben we 20 nieuwe profielen aangeworven. In infrastructuur, zoals servers en opslag, hadden we eind juni al evenveel verkoop als in heel 2015.”

Een efficiënte onlineselfservice voor de aankoop en de levering van producten en diensten, vroeger een lacune bij Econocom, is ingevoerd. Die moet onder meer het toenemend aantal klanten opvangen bij bedrijven die ook voordelen geven aan de gezinsleden van hun werknemers.

De Econocom-groep deed vier overnames sinds begin 2016 – twee in Frankrijk en telkens één in Spanje en Italië. Met de overname van MCNEXT komt Econocom in Frankrijk bij de top drie in diensten in Microsoft-technologie.

“Het is tijd om ook in de Belux rond te kijken”, vertelt Ronsse. “Wij zijn in discussie in sommige omgevingen.” Hij denkt aan bedrijfjes in Microsoft-technologie, mobiliteit, netwerking en beveiliging.

Econocom blijft infrastructuur in hospitalen financieren – onder meer een operatiekwartier in Sint-Lucas in Brugge. In die omgeving werkt het met partners als Barco, Vidyo, Brainlab en andere. In de Belux won hij zijn eerste klanten met een privaat cloudaanbod dat uitgerold is met de Franse zuster ASP Serveur. Multimediaoplossingen in retail en IoT-oplossingen in transport zijn andere nieuwe activiteiten. De financiering van intelligente verlichting, nog een gebied waarop Econocom zijn oog laat vallen, levert momenteel nog maar weinig activiteit op in de Belux, zegt Ronsse.

Volgens hem geeft Econocom Belux werk aan ongeveer 750 mensen, van wie 250 externen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content