Duitse vakbonden in clinch met AB InBev

© belga
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

De koepel van de Duitse vakbonden DGB uit zware kritiek op de praktijken in de brouwerij van AB InBev in München. De brouwer benadrukt dat zijn lonen hoger zijn dan wat gangbaar is op de markt.

De Beierse afdeling van de koepelvakbond Deutscher Gewerkschaftsbund (DGB) pakte deze zomer uit met een studie over de Werkverträge in de rijkste Duitse deelstaat. Werkverträge zijn arbeidscontracten voor een tijdelijke, aan een resultaat gebonden opdracht, zoals bouwwerken of een IT-project.

Volgens de vakbonden wordt dat arbeidscontract steeds vaker gebruikt om mensen in allerlei banen tegen lage lonen in dienst te nemen.

Een van de voorbeelden in de studie is Spaten Franziskaner Bräu, de brouwerij van AB InBev in München. Herbert Markus, de voorzitter van de ondernemingsraad, noemt de werksfeer er slecht. Het absenteïsme bij de werknemers ligt met 9 procent hoog. Volgens de vakbond komt dat door de hoge werkdruk en door de vele technische werkonderbrekingen, die het gevolg zijn van een gebrek aan investeringen in het productieapparaat.

DGB heeft ook kritiek op de lonen. Volgens de vakbond zijn er drie types van vorkliftchauffeurs: een die vast in dienst is, verdient 18 euro per uur; een uitzendkracht krijgt 11,5 euro; en een werknemer met een Werkvertrag krijgt 9 euro per uur. AB InBev ontkent dat. Volgens de brouwer werken alle vorkliftchauffeurs tegen een tarief van 18,5 euro per uur. Dat zou de helft meer zijn dan in logistieke ondernemingen.

Volgens DGB zijn er ook Werkverträge voor het sorteren van lege flessen, of het ledigen van de restjes drank in flessenbakken of vaten. Dat is een fysiek zware karwei. Acht uur lang moeten de werknemers vaten of volle bakken in een machine droppen, die de flessen of vaten leegmaakt. Het sorteren van de flessen gebeurt buiten, in weer en wind. “Dit is een echte Scheissjob (een klotebaan, nvdr.)”, citeert de DGB-studie Walter Linner, een medewerker van de horecavakbond NGG in München. “De sorteerders mogen al van geluk spreken als ze werken met een dak boven hun hoofd.”

AB InBev meldt dat die functies inderdaad via een derde partij met een Werkvertrag worden uitgeoefend. De functies werden drie jaar geleden uitbesteed. Maar de brouwer weet niet hoeveel die derde partij aan haar werknemers betaalt. De groep benadrukt dat de werknemers in de Duitse brouwerijen goed worden betaald, beter dan op de algemene markt, volgens tarieven die gebruikelijk zijn bij andere Duitse brouwers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content