Dehaene en Mariani: 'Dexia slachtoffer van eurocrisis'

10/10/11 om 11:36 - Bijgewerkt om 11:36

Bron: Trends

Volgens voorzitter Jean-Luc Dehaene en CEO Mariani is Dexia niet het slachtoffer van slecht beleid maar van externe factoren, zoals de eurocrisis.

Dehaene en Mariani: 'Dexia slachtoffer van eurocrisis'

© belga

Dehaene en Mariani hebben maandag het management van Dexia sinds de bankencrisis van 2008 verdedigd. Tot 30 september 2008 stond Dexia onder de leiding van CEO Axel Miller, die samen met voorzitter Pierre Richard ontslag nam nadat een reddingsplan voor de Frans-Belgische bank-verzekeraar werd ingeroepen.

Toen Dehaene en Mariani de leiding overnamen, bleek na analyse dat Dexia eerder een 'hedge fund dan een bank was', zei Dehaene maandag.

Dehaene en Mariani kregen naar eigen zeggen een 'zware erfenis in handen', die het best omschreven kan worden als een 'mission impossible'. Dehaene blijft er evenwel bij dat Dexia in zijn opdracht (lees: herstructurering) zou zijn geslaagd, als er de afgelopen zomer geen eurocrisis zou zijn ontketend.

Mariani van zijn kant benadrukte dat de problemen die Dexia genekt hebben niets te maken hebben met de solvabiliteit van de bank, maar een gevolg zijn van een ontoereikende liquiditeit. De CEO legde daarbij de link naar de stresstests, die volgens hem hebben uitgewezen dat er geen solvabiliteitsproblemen waren.

Luc Soete van de vakbond LBC-NVK sluit zich in zekere zin aan bij de verklaringen van de top over het huidige en vroegere beleid. 'Alle fouten die zijn gemaakt, zijn gebeurd voor 2008, door het management dat nu uit de wind staat,' luidt het. Het huidige management heeft volgens Soete grote inspanningen gedaan om uit de crisis te raken, 'maar we zijn gepakt door de omstandigheden op de financiële markten en de crisis in de eurozone.'

Voorzitter Dehaene wees er in zijn toelichting overigens op dat hij 'nooit vragende partij' is geweest voor zijn functie. Dehaene voegde er aan toe dat hij niettemin zijn verantwoordelijkheid zal blijven nemen, maar 'als de regering dat wil, zal hij zijn mandaat ter beschikking stellen'. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners