Bert Lauwers
Bert Lauwers
redacteur bij Trends
Opinie

16/01/15 om 15:31 - Bijgewerkt om 15:31

De zinloze zoektocht van Nyrstar

De Belgische mijnbouw- en metalengroep Nyrstar bedankte eind november haar CEO Roland Junck. Hij had Nyrstar in de vo-latiele wereld van de mijnbouw geloodst, een peperduur avontuur dat het bedrijf meermaals de afgrond in leek te sleuren.

De zinloze zoektocht van Nyrstar

© Belga

Ook Juncks belabberde - lees: overoptimistische - communicatie werd hem door de markt zwaar aangewreven. Uiteindelijk had de raad van bestuur, onder leiding van voorzitter Julien De Wilde, geen andere keuze dan te breken met Junck. CFO Heinz Eigner is sindsdien waarnemend CEO, terwijl een headhunter externe en interne kandidaten screent.

Delen

Voor cowboys is er geen plaats meer bij Nyrstar

Het zal hoogstwaarschijnlijk wachten zijn tot de algemene vergadering eind april voor de naam van de opvolger van Junck bekend is. Dat Eigner eind vorige week in een reeks interviews - ook met dit blad - nadrukkelijk stelde dat hij CEO wil blijven, geeft aan dat de Duitser betwijfelt of hij de baan ook krijgt. Dat is onbegrijpelijk. Nyrstar heeft nu vooral behoefte aan een betrouwbare cijferaar als de econoom Eigner, die als een koele boekhouder de tering naar de nering kan zetten door te snoeien in de kosten.

Voor cowboys is er geen plaats meer bij Nyrstar. De 53-jarige Eigner heeft bovendien de noodzakelijke historische kennis van het bedrijf. Hij was al bij het bedrijf toen het nog de zinkdivisie van de metalen- en technologiegroep Umicore was. Het recente rondje interviews met Eigner heeft bovendien aangetoond dat hij alles in zich heeft om het vertrouwen in Nyrstar te herstellen. Eigner communiceert veel realistischer dan Junck, een stijlbreuk die een hele verademing is na de Junck-jaren. Nyrstar kan de zoektocht naar een nieuwe CEO dus meteen staken. Ze hebben hem al in huis.

Lees meer over:

Onze partners