Center Parcs gaat mondiaal
“The sky is the limit voor Center Parcs”, zegt Mark Haak Wegmann, de Nederlandse topman van de vakantieparkenketen.
Het gaat de Nederlandse vakantieparkenketen Center Parcs opnieuw voor de wind. Center Parcs, dat in ons land met Erperheide en Vossemeren in respectievelijk Peer en Lommel twee Limburgse vakantieparken heeft, groeide na de overname in 2003 door Pierre & Vacances uit tot de sterkhouder van de Franse beursgenoteerde toerismegroep, die nu voluit Groupe Pierre & Vacances Center Parcs heet. Na enkele mindere jaren in de toeristische sector zit het bezoekersaantal in de parken duidelijk in de lift. Dat zegt Mark Haak Wegmann, de CEO voor de vakantieparkendivisie Center Parcs Europe, in een interview. Die divisie omvat naast Center Parcs ook de in 2007 door Pierre & Vacances overgenomen Belgische parkengroep Sunparks. “We zitten duidelijk in een opwaartse lijn met Center Parcs. De voorbije twee jaar hebben we telkens bijna 4 procent meer gasten gehad in onze parken, en de reservaties voor dit jaar zitten ruim 4 procent hoger”, aldus Haak Wegmann. De gemiddelde bezettingsgraad gaat intussen opnieuw boven 70 procent, en rondt in sommige parken vlot de kaap van 80 procent. Ook de twee Belgische parken zitten ruim boven het gemiddelde. “We willen natuurlijk graag nog hoger gaan, maar we zitten nog altijd niet in de gemakkelijkste periode.” Aparte resultaten voor Center Parcs geeft de groep niet. “Maar Center Parcs is een winstgevende business”, stelt Haak Wegmann.
In juni opent een nieuw park, het 21ste van de groep, in de Centraal-Franse regio Haute-Vienne. Ook in Duitsland staan er bijkomende parken op stapel. Het park in de buurt van München zou in 2018 moeten openen. Maar het concept van Center Parcs is rijp om verder te worden geëxporteerd. “Buiten Europa gaan is de toekomst voor ons bedrijf. We hebben nog zeer veel werk voor de boeg. The sky is the limit. Er is vanuit de hele wereld vraag naar ons concept, niet alleen uit Azië maar ook uit Noord-Amerika. Dat we daar nog niet zijn op ingegaan, ligt enkel aan onszelf.”
Op eigen houtje begint Center Parcs er nooit aan. “De hefboom is een lokale partner. Zonder partner is de ontwikkeling van zo’n project niet te doen, want je moet de lokale markt kennen”, legt Haak Wegmann uit. Voor China werd daarom onlangs een samenwerkingsakkoord gesloten met de vastgoedgroep Beijing Capital Land. “We bekijken samen de ontwikkeling van een Center Parcs-achtig concept in de buurt van Peking en Sjanghai.”
Center Parcs kwam vorig jaar ook in ons land in het nieuws met mediaberichten over een derde Limburgs vakantiepark, Terhills op een oude mijnterril tussen Eisden en Lanklaar. Dat project, dat al decennia op tafel ligt, wordt ontwikkeld door grondeigenaar LRM en zou worden uitgebaat door Center Parcs. “Door een misverstand ontstond de indruk dat het een done deal was”, zegt Haak Wegmann. “Wat wel klopt is dat we in gesprek zijn met LRM. Die gesprekken lopen goed, maar er is niets definitief.”
U leest het volledige artikel over Center Parcs deze week in Trends.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier