Bpost spant proces aan tegen aangetekende mails

03/07/12 om 12:11 - Bijgewerkt om 12:11

Bron: Trends

Bpost heeft de eerste ronde gewonnen in een rechtszaak tegen Piton, de Belgische verdeler van de aangetekende e-maildiensten van het Amerikaanse RPost.

Bpost spant proces aan tegen aangetekende mails

Piton en RPost claimen dat hun aangetekende e-mail functioneel gelijkwaardig is aan een aangetekende zending.

Bpost bestrijdt dat. Het overheidsbedrijf diende een eenzijdig verzoekschrift in, waarop de rechter de claims van Piton en bpost illegaal verklaarde en de publiciteit voor hun dienst verbood. Piton tekent verzet aan.

De inzet van de rechtszaak is groot. Volgens Fred Lens, de woordvoerder van bpost, verstuurt de post jaarlijks 35 miljoen aangetekende zendingen, goed voor 200 miljoen euro of een twaalfde van de omzet van bpost. De invoering van aangetekende elektronische zendingen kan die omzet "nadelig beïnvloeden", schrijft bpost in zijn jaarverslag 2011.

Op 13 december 2010 had het Belgische parlement een wettelijke regeling voor de elektronische aangetekende zending goedgekeurd. Die wet werd later ingetrokken in afwachting van een Europese verordening, waar nog alleen maar een ontwerp van bestaat. In de praktijk duurt het monopolie van bpost over aangetekende zendingen voort. (B.L.)

Lees meer over:

Onze partners