BEyond helpt tien Belgische groeibedrijven om een wereldtopper te worden

Paul Bosmans, de CEO van Pulse Foundation © Emy Elleboog
Benny Debruyne
Benny Debruyne Redacteur van Trends

Donderdag maakte Pulse Foundation bekend welke tien Belgische start-ups het koppelt aan ervaren ondernemers als onderdeel van zijn nieuwe BEyond Excellence in Entrepreneurship-programma. De bedoeling is jonge Belgische bedrijven te helpen uitgroeien tot de Solvays of Soudals van morgen.

Net als een topsporter een coach nodig heeft, zo heeft een topondernemer een mentor nodig om hem te helpen topprestaties te leveren met zijn start-up. De vergelijking komt van Herman Daems, voorzitter van de raad van bestuur van BNP Paribas Fortis en gisteren in Terhulpen een van de gastsprekers op de voorstelling van de tien bedrijven die zijn uitverkoren voor het Excellence in Entrepreneurship-programma.

Pulse Foundation lanceerde het nieuwe begeleidingsprogramma’s voor scale-ups, dat zijn mature start-ups die vaak al een miljoen euro omzet halen en zich opmaken om snel te groeien. Het wil die veelbelovende groeibedrijven nog sterker maken, zodat ze kunnen uitgroeien tot wereldleiders.

Iconische Belgische bedrijven als Solvay of Soudal, dienen navolging te krijgen van nieuwe succesverhalen, is de redenering. Zo wil de Pulse Foundation, een initiatief van veertien bekende Belgische ondernemersfamilies als De Spoelberch, Lhoist en Van Gorp, een positieve en duurzame impact hebben op de Belgische economie. Het wil zo mee de Belgische economie klaarmaken voor de toekomst en het Belgisch sociale model helpen bestendigen.

Het acceleratieprogramma, waarvoor Pulse Foundation samenwerkt met Agoria, EY, Sirris, imec, DataScouts en Universum, wil zich onderscheiden van andere begeleidingsprogramma’s door er een programma voor en door ondernemers van te maken.

Volgens Paul Bosmans, de CEO van Pulse Foundation, worden te veel andere begeleidingsprogramma’s beheerd door consultants, academici en ambtenaren in plaats van ondernemers. Uit de 24 bedrijven die zich inschreven, werden tien deelnemers gekozen, die gisteren werden voorgesteld. Zij werden gekoppeld aan een ondernemer – allemaal mannen – die zijn sporen al heeft verdiend (zie kader).

De duo’s zullen nu eerst samen een groeistrategie bepalen, die de bedrijven de komende tien maanden moeten uitvoeren. Om de impact van de coaches op de jonge ondernemers te meten, zullen de prestaties van de deelnemende bedrijven worden vergeleken met die van andere bedrijven.

Tien groeibedrijven en hun coach

1 Georges Caron, de oprichter van Keemotion, begeleidt Contract.fit, dat softwareabonnementen verkoopt waarmee bedrijven ingestuurde documenten efficiënter kunnen verwerken.


2 Martijn Nillesen, de oprichter van Fertigo en ex-Yara Internationale en -OCI, begeleidt Nallian. De start-up brengt bedrijven samen rond clusters. Verladers, vervoerders, expediteurs en andere partijen in de toeleveringsketens gebruiken het bijvoorbeeld om gegevens uit te wisselen.


3 Voormalig Philips-manager en directeur Open Manufacturing Campus Marc Corthout begeleidt het softwarebedrijf Pick-It, dat industriële robots ogen geeft.


4 Sébastien Deletaille van het bigdatabedrijf Riaktr, begeleidt het datawetenschapbedrijf Ontoforce, dat biotech- en farmabedrijven helpt hun interne data toegankelijker te maken en er publieke data aan toe te voegen.


5 Peter Grognard, de oprichter van Septentrio, begeleidt Xenomatix, dat zich met lasertechnologie richt op de markt voor zelfsturende wagens.


6 Benny Sintobin, mede-oprichter van Frucon, begeleidt, Zensor, dat infrastructuur in de openbare, energie- en petrochemiesector monitort.


7 Geert Roelens, ex-Bekeart en -Beaulieu, begeleidt Tessares, dat technologie ontwikkelde om de internettoegang in afgelegen gebieden te verbeteren.


8 Paul Celen, de oprichter van Supplitel en later actief bij Philips Speech Processing en ICL-Fujitsu, begeleidt Intigriti. Dat is een platform waar bedrijven hun onlineveiligheid kunnen laten testen door ethische hackers.


9 Bruin Bourgois, vroeger onder meer managing director van Europ Assistence, begeleidt Foodpairing. De start-up gebruikt datawetenschap om bedrijven advies te geven over de smaakvoorkeuren van hun klanten.


10 Jo Van Gorp, ex-Telenet, begeleidt POM, een betalingsplatform voor facturen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content