Belgische bedrijven willen Portugese werklozen aanwerven

10/04/12 om 11:52 - Bijgewerkt om 11:52

Bron: Trends

Belgische bedrijven krijgen de kans om jonge werkloze ingenieurs en informatici aan te werven

Belgische bedrijven willen Portugese werklozen aanwerven

© reuters

De Portugese arbeidsbemiddelaar heeft vijf landen, waaronder België, geselecteerd om werkgevers de kans te geven om werkloze Portugese ingenieurs en informatici aan te trekken, meldt De Morgen dinsdag. In mei wordt daarvoor een grote jobbeurs georganiseerd in Lissabon.

"De Portugese arbeidsmarkt is er structureel erg aan toe", zegt Gert De Buck van de VDAB, die voor ons land de organisatie van de jobbeurs mee helpt opzetten. "De totale werkloosheidsgraad bedraagt er momenteel zowat 17 procent, bij de jeugd loopt die zelfs op tot 35 procent."

Heel wat pas afgestudeerde ingenieurs en andere kenniswerkers zoals ICT'ers zijn in Portugal momenteel werkloos en hun kansen op een baan zijn nagenoeg opgedroogd. Dat deed de Portugese arbeidsbemiddelaar beslissen om vijf landen te selecteren die met een tekort kampen aan dergelijke profielen.

Behalve België gaat het om het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Noorwegen en Denemarken.

Enkele tientallen Vlaamse bedrijven hebben zich al aangemeld om
deel te nemen aan de beurs. Volgens De Buck is het de eerste keer dat een dergelijke gerichte jobbeurs op het getouw gezet wordt. "Als de beurs een succes is, dan krijgt ze navolging", aldus De Buck. Daarbij wordt gedacht aan Griekenland en Spanje voor knelpuntberoepen in de zorgsector. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners