Bekaert-families verloren ruim 1,4 miljard euro

© belga

2011 was een merkwaardig jaar voor Bekaert. De koers zakte met ruim 70 procent, zodat de familiale referentieaandeelhouders een beurswaarde van circa 1,43 miljard euro zagen verdampen. Wie zijn die families?

2011 was een merkwaardig jaar voor Bekaert. De koers zakte met ruim 70 procent, zodat de familiale referentieaandeelhouders een beurswaarde van circa 1,43 miljard euro zagen verdampen. Wie zijn die families? Trends brengt ze deze week in kaart.

Trends detecteerde 75 Bekaert clubleden, op basis van de gegevens in het handelsregister, teruggaande tot 1985. 2011 was een bijzonder tumultueus jaar. De beurskoers bereikte op 4 januari vorig jaar met bijna 88 euro een hoogtepunt, waardoor het referentiebelang van de families klom naar circa twee miljard euro.

De families controleren 38 procent in de staaldraadverwerker via de stichting administratiekantoor (SAK) Bekaert. Maar op het einde van het boekjaar 2011 was de koers gezakt naar 24,8 euro. De familiale aandeelhouders behielden nog een beursvermogen van 569 miljoen euro.

De families behoren niet tot de allerrijkste van het land. In die Champions League spelen de AB InBev families en le Triangle d’Or (Boël, Janssen, Solvay). Maar in 2011 stroomden circa 27 miljoen euro aan bruto dividenden naar de 75 clubleden. Zij doen allerlei. Van een vrije tijdsinvulling in het meer dan begoede milieu, bijvoorbeeld als golfterreinen of als medeorganisator van Waregem Koerse, tot nijver ondernemerschap zoals Christoph Velge, de stichter en eigenaar van het gespecialiseerde uitzendkantoor Axis. Maar de stille renteniers zijn in de meerderheid. (W.R.)

Lees het volledige Bekaert dossier in Trends van 4 oktober.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content