Amerikaanse arbeidsmarkt trekt aan

© belga

In de VS werden in de privésector in december aanzienlijk meer banen gecreëerd dan verwacht. Dat blijkt woensdag uit cijfers van loonstrookverwerker ADP.

Volgens de berekeningen van ADP (voluit Automatic Data Processing) werden In december netto 297.000 banen gecreëerd in de private sector van de Verenigde Staten. Dat zijn er driemaal meer dan de 92.000 in november, en bijna driemaal zoveel als de 100.000 extra banen waar analisten op hadden gerekend. Bovendien is de banengroei in december de grootste sinds de statistieken in 2001 werden opgestart.

Het ADP-rapport wordt beschouwd als het ‘officieuze’ banenrapport. Het rapport is gebaseerd op gegevens van ongeveer 340.000 bedrijven, die samen 21 miljoen mensen tewerkstellen.

Vrijdag publiceert het Amerikaanse ministerie van Arbeid het ‘officiële’ rapport, waarin ook de banengroei bij de overheid verrekend wordt. Er wordt voor december 2010 gerekend op een toename met 150.000 banen, waarbij de werkloosheidsgraad licht terugvalt van 9,8 tot 9,7 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content