‘AB InBev koopt Zuid-Koreaanse brouwer’

© reuters
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

De geruchten over de overname van de Zuid-Koreaanse brouwer Oriental Brewery door AB InBev worden sterker. Ook het Britse weekblad The Economist meldt de overname, en noemt een prijs van 4 miljard dollar. Dat is veel in vergelijking met de verkoopprijs van 1,8 miljard dollar in mei 2009.

AB InBev liet op 7 mei 2009 weten dat het zijn Zuid-Koreaanse dochter verkocht, in het kader van de afbouw van de schulden voor de overname van de Amerikaanse marktleider Anheuser-Busch in november 2008. Het voormalige Interbrew had in juni 1998, in volle Azië-crisis, een belang genomen in Oriental Brewery. Einde 1999 werd een tweede brouwer, Cass, ingelijfd.

Bij de verkoop bedong AB InBev een voorkooprecht, binnen de vijf jaar. Die termijn loopt dit jaar in het derde kwartaal af. Zuid-Korea is een winstgevende biermarkt, met een duopolie van Oriental Brewery (met de merken OB en Cass), en Hite.

De verkoopprijs die The Economist noemt ligt nog niet vast. Bij de vergelijking moet ook rekening worden gehouden met de koersschommelingen van de Koreaanse munt, de won (1,8 miljard dollar in mei 2009, zou 2,16 miljard dollar betekenen vandaag). En de huidige eigenaar, het investeringsfonds KKR, krikte de winstgevendheid in Zuid-Korea verder op. Met 4 miljard dollar zou AB InBev elf keer de jaarwinst betalen, berekende The Economist. KKR betaalde in 2009 tien keer die winst (en AB InBev boekte toen een meerwaarde van 500 miljoen dollar op de verkoop). Bovendien kreeg AB InBev in 2010 nog eens een extra 50 miljoen dollar voor de verkoop in 2009.

De bonus van Brito

The Economist komt ook terug op de ‘bonus van Brito’. De CEO van AB InBev zou een bonus in aandelen(opties) krijgen als de schuldgraad van de onderneming werd teruggedrongen tot een bepaalde maatstaf. De maatstaf (ebitda versus financiële schulden van 2,5 keer) werd al in 2011 bereikt. De bonus is bijzonder hoog. Maar dat komt ook omdat het aandeel klom van circa 16 euro in november 2008, naar circa 75 euro vandaag. “De aandeelhouders kunnen daar moeilijk over klagen”, vindt het Britse weekblad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content