AB InBev en SABMiller bereiken akkoord
AB InBev bereikte een overnameakkoord met SABMiller voor bijna 95 miljard euro. De maatschappelijke zetel van de nieuwe fusievennootschap blijft in België.
Vijfde keer, goede keer. Het nogmaals verhoogde bod van AB InBev kreeg de goedkeuring van de raad van bestuur van SABMiller. Beide partijen gaan nu tot eind oktober voortwerken aan de deal.
SABMiller heeft ongeveer 1,7 miljard aandelen. De aandeelhouders van ongeveer een miljard van de aandelen krijgen 44 pond cash per aandeel toegestopt. De twee grootste individuele aandeelhouders van SABMiller krijgen nieuwe AB InBev-aandelen en cash. Dat zijn Altria, goed voor 430 miljoen aandelen of een belang van 27 procent, en de familie Santo Domingo uit Colombia (225 miljoen aandelen of 14%, via de vennootschap BevCo). Zij krijgen voor elk bestaand aandeel 0,484 nieuwe AB InBev-aandelen, plus nog een cash bedrag van 3,78 pond. Het bedrag voor de twee referentieaandeelhouders valt dus lager uit, namelijk 39,03 pond per aandeel. Maar dat komt onder meer omdat zij verder zeggenschap zullen krijgen over de nieuwe fusiegroep, via zitjes in de raad van bestuur. Hun nieuwe aandelen zullen bovendien voorlopig niet beursgenoteerd zijn, en er is een sperperiode van vijf jaar voor de verkoop. De aandelen hebben dezelfde stem- en dividendrechten als de gewone AB InBev-aandelen.
AB InBev blijft op de Grote Markt
Het overnameakkoord plakt op SABMiller een waarde van ongeveer 95 miljard euro of 108 miljard dollar. Maar van dat bedrag zal 23,8 miljard pond (36,5 miljard dollar) worden gebruikt voor de nieuwe aandelen, en dus een kapitaalverhoging bij AB InBev. Ook het topmanagement van SABMiller valt in de prijzen. Het bezat 46,1 miljoen aandelen(opties) eind maart 2015. Het krijgt dus ruim twee miljard pond (2,7 miljard euro) in handen.
De nieuwe fusiegroep behoudt haar matschappelijke zetel in België, wellicht op de Grote Markt 1 in 1000 Brussel, waar AB InBev is gevestigd. De Britse krant The Telegraph had bij het begin van de herfst nog geschreven dat AB InBev zijn maatschappelijke zetel naar Londen zou verhuizen, omdat dat fiscaal gunstiger zou zijn voor de nieuwe referentieaandeelhouders Altria en BevCo. De federale regering liet daarop weten dat ze de wetgeving rond dubbele belastingverdragen zou aanpassen, zodat het voor de beide aandeelhouders fiscaal vriendelijker wordt in België.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier