Overnamebod AB InBev paait SABMiller niet

AB InBev © BELGA

AB InBev legt 57 euro per aandeel op tafel voor het Zuid-Afrikaans-Amerikaanse SABMiller. De brouwer is niet onder de indruk van het bod. “Een zeer substantiële onderwaardering”, klinkt het.

Brouwer AB InBev, met hoofdzetel in Leuven, heeft een formeel bod uitgebracht op zijn grootste concurrent, het Zuid-Afrikaans-Amerikaanse SABMiller. AB InBev biedt 42,15 pond (ongeveer 57 euro) per aandeel SABMiller in cash, goed voor een totaalbedrag van 104 miljard dollar (92 miljard euro). Dat blijkt uit een persbericht van ‘s werelds grootste brouwer.

De raad van bestuur van SABMiller lijkt niet onder de indruk te zijn van het bod. Voorzitter Jan du Plessis wijst in een persbericht het bod al af. Hij spreekt van “opportunistische en erg voorwaardelijke” voorstellen van AB InBev, met een aantal elementen die “doelbewust zijn ontworpen om onaantrekkelijk te zijn voor vele van onze investeerders”.

Grootste aandeelhouder aan boord

De grootste aandeelhouder Altria (27% van de aandelen in handen) heeft wel al zijn zegen gegeven. “De combinatie van beide bedrijven zal aanzienlijke waarde creëren voor alle SABMiller-aandeelhouders”, klinkt het in een persbericht.

Altria vraagt dat de raad van bestuur van SABMiller “prompt en constructief” met AB InBev gaat overleggen om tot een akkoord te komen over de voorwaarden van het bod.

Ook de tweede grootste aandeelhouder Bevco (14 procent), de holding van de Colombiaanse familie Santo Domingo heeft heel wat in de pap te brokken. In een aparte mededeling liet AB InBev inmiddels weten dat het “momenteel niet de steun heeft van Bevco voor de voorgestelde combinatie”. Eerder op de dag zei AB InBev-CEO Carlos Brito tijdens een conference call nog dat hij verwachtte dat zij het bod zouden steunen; quod non.

Bovendien wijst SABMiller erop dat zowel Altria als Bevco, samen goed voor zowat 41 procent, achter het nieuwste bod moet staan, opdat het goedgekeurd zou worden.

Twee biedingen verworpen

Uit het communiqué blijkt nog dat SABMiller al twee lagere biedingen heeft verworpen. Waar het eerste bod unaniem verworpen werd, bleek dit bij een stemming over een tweede voorwaardelijk bod niet meer het geval. Bij die tweede stemming, op de vraag of er zou ingegaan worden op het tweede bod indien AB InBev het zou formaliseren, verwierp de raad van bestuur van SABMiller dit, uitgezonderd de bestuurders van Altria.

“AB InBev gelooft dat het herziene cash-bod op een niveau staat dat de raad van bestuur van SABMiller zou moeten aanbevelen”, klinkt het. Het bod betekent een premie van 44 procent bovenop de prijs van het aandeel SABMiller op 14 september, de laatste dag voor de speculatie over een mogelijke overname losbarstte.

Het niet-formele bod van AB InBev bevat nog een tweede luik. Voor Altria en Bevco is er een ander bod dat een deeltje cash combineert met aandelen AB InBev. Die AB InBev-aandelen zitten wel ‘gebetonneerd’: ze zouden onder meer niet genoteerd zijn en vijf jaar vast zitten, waarna ze converteerbaar naar gewone aandelen zouden zijn.

Volgens de Leuvense brouwer zou de combinatie van beide bedrijven “het eerste echt globale bierbedrijf” opleveren, met een omzet van 64 miljard dollar. “De gecombineerde groep zal activiteiten hebben in zo goed als alle grote biermarkten, inclusief sleutelregio’s met sterke groeiperspectieven zoals Afrika, Azië, Centraal- en Zuid-Amerika.”

SABMiller heeft merken als Pilsner Urquell, Grolsch, Foster’s en Miller in de portefeuille. Samen zouden de bedrijven een wereldwijd marktaandeel hebben van meer dan 30 procent.

Basis blijft in Johannesburg

AB InBev laat nog weten dat het van plan is de basis van SABMiller in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg te behouden als regionaal hoofdkwartier, en dat er een beursnotering op de beurs van Johannesburg aangevraagd zal worden, naast de bestaande in Brussel.

Over een eventuele verhuis van het AB InBev-hoofdkwartier uit Leuven (bijvoorbeeld richting Londen), waarover in de media gespeculeerd wordt, wordt er in het persbericht niets gezegd.

Een woorvoerder van AB InBev benadrukt dat het woensdag nog niet om een formeel bod gaat. “Juridisch gezien is dit een voorstel”, klinkt het.

De aandelen van zowel SABMiller als AB InBev stegen na de bekendmaking van het overnamebod. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content