ABN AMRO Turbo’s® en het effect van dividend

De ABN AMRO Turbo is een beleggingsproduct waarmee u versneld kunt inspelen op een door u verwachte koersbeweging van een onderliggende waarde, waaronder vele aandelen en indices. Wanneer u belegt in Turbo’s op aandelen of op indices dient u zich echter van een aantal kenmerken bewust te zijn. Zo is het belangrijk om te weten dat Turbo’s neutraal blijven voor zogenoemde corporate actions, zoals dividenduitkeringen. Hoe gaat dat precies in zijn werking?

De gevolgen van een dividenduitkering

Sommige onderliggende waarden van Turbo’s keren dividend uit. Een dividenduitkering heeft onder gelijkblijvende marktomstandigheden een evenredige verlaging in de koers van de onderliggende waarde tot gevolg. Wanneer een aandeel dat dividend uitkeert onderdeel is van een index, heeft een dividenduitkering een evenredige verlaging, gecorrigeerd voor de weging van het uitkerende aandeel, in de index tot gevolg.

Als Turbo belegger ontvangt u echter geen dividend. Om de waarde van de Turbo ‘dividendneutraal’ te houden wordt het financieringsniveau voor zowel Turbo’s Long als Turbo’s Short voor beursopening op de ex-dividenddatum verlaagd met het netto uitgekeerde dividend. Voor Turbo’s op indices wordt het financieringsniveau naar beneden aangepast met het netto ontvangen dividend, gecorrigeerd voor de weging van het uitkerende aandeel in de index. Ook het stop loss-niveau zal op basis van het nieuwe financieringsniveau worden aangepast.

Voorbeeld

Stel u bezit een Turbo Long met een financieringsniveau van 10 euro. De onderliggende waarde noteert op 15 euro en keert een netto dividend uit van 1 euro. Om de waarde van de Turbo dividendneutraal te houden op 5 euro, wordt het financieringsniveau van deze Turbo Long voor beursopening op de ex-dividenddatum verlaagd met het netto uitgekeerde dividend:

Voorbeeld 1: Turbo Long

Onderliggende Waarde

Financieringsniveau

Waarde Turbo Long

Voor dividend

15

10

5

Na dividend

14

9

5

Hetzelfde proces is van toepassing voor een Turbo Short. Stel bijvoorbeeld dat u een Turbo Short bezit op dezelfde onderliggende waarde met een financieringsniveau van 20 euro. Ook voor deze Turbo zal het financieringsniveau voor beursopening op de ex-dividenddatum worden verlaagd met het netto uitgekeerde dividend. Deze aanpassing vindt plaats om de Turbo dividendneutraal te houden.

Voorbeeld 2: Turbo Short

Onderliggende Waarde

Financieringsniveau

Waarde Turbo Short

Voor dividend

15

20

5

Na dividend

14

19

5

Uw kennis over ABN AMRO Turbo’s gelijk toetsen? Schrijf u hier in voor de ABN AMRO Turbo Competitie van 17 oktober tot en met 25 november 2011.

Voor vragen over dit artikel of andere Turbo-gerelateerde vragen, kunt u telefonisch contact opnemen met ABN AMRO Markets op +31 20 383 6094 of naar markets@be.abnamro.com per e-mail.

Turbo’s zijn risicovolle beleggingsproducten en daardoor alleen geschikt voor ervaren en actieve beleggers met een hoog niveau van risicoacceptatie. Door de ingebouwde hefboom kunnen Turbo’s procentueel gezien sterk in waarde dalen. Het stop loss-niveau zorgt er echter voor dat u nooit meer dan uw inleg kunt verliezen.

Alvorens in Turbo’s te beleggen is het van belang dat u de kenmerken en risico’s van dit product volledig begrijpt. Op basis van uw kennis, ervaring en risicoprofiel dient u zorgvuldig af te wegen of Turbo’s voor u geschikt zijn. Lees voor aankoop de algemene brochure, het basisprospectus, eventuele bijbehorende supplementen en de definitieve voorwaarden. Deze documenten en de meest actuele informatie vindt u op www.abnamromarkets.nl/turbo.

* De naam TURBO® wordt gebruikt in licentie van de rechthebbende van de geregistreerde handelsnaam.

______________________________

[1] Let op: Ten tijde van uitkering van het dividend kan de koers van de onderliggende waarde door marktomstandigheden toch neutraal blijven of stijgen. Dit zal een positief effect hebben op de waarde van een Turbo Long en een negatief effect op de waarde van een Turbo Short.

Partner Content