Sssshhhhampagne

© KRUG

Wordt een smaakbeleving nog intenser met de juiste muziek? Het prestigieuze champagnehuis Krug vroeg Ryuichi Sakamoto, bekend als de componist van onder andere The Revenant en The Last Emperor, een symfonie te schrijven op basis van drie topcuvées uit 2008. Trends Style liet zich onderdompelen in deze bijzondere ervaring, die na een ontmoeting met Janet Jackson mogelijk nóg onvergetelijker werd.

“Sakamoto is een grote inspiratiebron voor mij en mijn familie, ik heb enorm van dit moment genoten.” Aan het woord is niemand minder dan Janet Jackson. Zij kwam, vergezeld van haar entourage, last minute het prachtige Alexandra Palace binnengeschreden. Alexandra Palace (door de Londenaars Ally Pally genoemd) is een Victoriaanse evenementenhal in het noorden van Londen. Sinds de opening in 1875 werd het verschillende keren gerenoveerd, maar in de concertzaal zie je nog de originele vloeren, wanden en plafonds die bij de bezoekers eerbied en respect afdwingen, stilte ook. Het was dan ook muisstil, toen de 36 muzikanten hun instrument ter hand namen. Elk van die 36 had de Japanse componist Ryuichi Sakamoto persoonlijk geselecteerd voor dit evenement, dat de naam Seeing Sound, Hearing Krug meekreeg. “Seeing Sound is een idee dat ik al heb sinds de jaren tachtig”, legt Sakamoto uit op videobeelden die voor het concert werden getoond. De arme man kon er zelf niet bij zijn door ernstige gezondheidsproblemen. “Ik hou ervan het ongrijpbare toch tastbaar te maken. We spreken allemaal weleens over muziek die ons raakt. Ik geloof heel sterk in die zintuiglijke beleving van muziek. Bij Krug zie je eigenlijk het tegenovergestelde: de champagne is tastbaar in het glas en lokt ook emoties uit. Ik vind het fantastisch dat Krug nu wil dat mensen naar de champagnes luisteren. Ik heb ook naar de champagnes geluisterd, en dat heeft me getoond waar ik muzikaal zou landen.”

Iedereen blijkt bijzonder ontroerd, deels door de uitzonderlijke smaken en geluiden, deels door de benarde gezondheidstoestand van Sakamoto

Magisch jaar

Voor zijn symfonie baseerde Sakamoto zich op drie champagnes, allemaal van het magische jaar 2008. “Een jaar waarin alle voorwaarden konden worden afgevinkt”, aldus Julie Cavil, de chef de caves bij Krug. In 2008 kende de chardonnaydruif van het Clos du Mesnil-domein een zodanige zuiverheid dat de wijnproducten van dat jaar een uitzonderlijke kwaliteit bereikten. Er werd daarom beslist dat jaar een champagne te bereiden uit enkel en alleen de chardonnay van Clos du Mesnil. Het werd de Krug Clos du Mesnil 2008. Voor die eerste smaaksensatie koos Sakamoto dan ook voor een solo-uitvoering, een kwetsbaar maar heel zuiver werk.

Daarnaast werd in 2008 ook een meer traditionele Krug-champagne gecreëerd, uit druiven van verschillende wijngaarden, maar allemaal van het magische jaar 2008. Voor die Krug 2008 koos de componist een ensemble van violen, cello’s en andere snaarinstrumenten. Nog steeds eerder subtiel en ingetogen, maar met duidelijk meer body dan de eerste paar minuten.

Het orgelpunt in de vorm van een prachtig stuk muziek uitgevoerd door een voltallig orkest ten slotte sluit aan bij de Krug Grande Cuvée 164th Édition. Dat is een blend van 127 wijnen uit elf jaren, van 1990 tot 2008. “Ik was op zoek naar een harmonie van meerdere geluiden, zowel instrumentaal als elektronisch. De volheid van smaken en geuren van de Krug Grande Cuvée 164ème Édition betekent voor mij dat iedereen er iets in vindt dat hem of haar persoonlijk raakt. Elke ervaring is immers uniek, zowel van champagne als van muziek. Dit derde deel is op dezelfde manier opgevat, elke luisteraar neemt er iets anders van mee”, vertelt Sakamoto op de begeleidende beelden.

Krug Lovers

In Alexandra Palace was iedereen bijzonder ontroerd door de combinatie van de champagne-tasting en de filmische muziek van Sakamoto. Deels door de uitzonderlijke smaken en geluiden, deels ook door de benarde gezondheidstoestand van Sakamoto. De beeldprojecties laten een duidelijk verzwakte man zien, zij het een die nog wel volop kan genieten van een glas champagne. Sakamoto is immers een van de gelukkige muzikale talenten die zich Krug Lover mag noemen van het prestigieuze champagnemerk, dat al in 1843 werd opgericht in Reims.

In dat lijstje van muzikale fijnproevers prijken ook namen als Roisin Murphy en de Belgische Ozark Henry. Die laatste is niet alleen een liefhebber van het sprankelende aperitief, hij helpt Krug ook bij het creëren van belevingsmomenten, met speciale muziek en verlichting die afgestemd worden op de smaakervaring. Een immersieve weg die Ozark Henry enkele jaren geleden is ingeslagen na zijn succesvolle zangcarrière. Hij werkte ook samen met Sakamoto, om het huwelijk van smaak en geluid visueel extra kracht bij te zetten.

En dan is er nog Janet Jackson, een Krug Lover van het eerste uur. Als een gewone sterveling filmt ze de voorstelling, om de ervaring toch maar zo veel mogelijk te kunnen vasthouden. Voorzichtig nipt ze van haar glaasjes Krug en laat ze zich beroeren door het symfonie-orkest. Het goede nieuws is dat u dit eindejaar net hetzelfde kunt beleven. De Krug-cuvées zijn beschikbaar in de betere wijnhandel, en voor de muziek kunt u terecht op de website. Ally Pally moet u er dan maar bij denken.

www.krug.com/krug-x-ryuichi-sakamoto

Sssshhhhampagne
© KRUG

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content