Genève: de favoriete plekken van Stephanie Duval, merkstrateeg en communicatieconsultant

© Sophie Daenen

Stephanie Duval en haar man hadden net een appartement gekocht in Antwerpen, toen hij de kans kreeg in Zwitserland te gaan werken. “Het plan was altijd al naar het buitenland te gaan, maar Genève stond niet bepaald op onze verlanglijst. We beschouwden het als een stepping stone om later verder te trekken – ik heb daarom het eerste anderhalf jaar gependeld tussen Antwerpen en Genève”, vertelt Stephanie.

Maar wat velen voor hen al ondervonden, overkwam ook dit expatkoppel: het leven in Zwitserland viel goed mee, heel goed zelfs. Het plan om terug te keren naar België of te verhuizen naar een ander land werd steeds maar weer uitgesteld. “Nu zitten we hier elf jaar later nog”, lacht Stephanie. “Onze dochters werden hier geboren en mijn man voelt zich intussen al meer Zwitser dan Belg. Zijn naturalisatie is bijna afgerond, ik zet het proces net in gang.” Deze Belgen keren niet meer terug.

CENTRALE UITVALSBASIS

Toch is integreren in de plaatselijke gemeenschap nog altijd niet evident. “Zwitsers zijn op vele vlakken de tegenvoeters van Belgen”, legt Stephanie uit. “Wij zijn avontuurlijker, directer en spontaner in onze communicatie, en tonen ook gemakkelijker onze emoties. Typische Zwitsers houden mensen graag op afstand en zijn conventioneler en formeler in de omgang. Dat botst dus regelmatig, en is zeker een van de redenen waarom ik toch vooral met buitenlandse klanten werk.”

Stephanie begon haar carrière in België als journalist: een baan die ze gemakkelijk op afstand kon blijven uitvoeren toen ze naar Genève verhuisde. “Ik wist dat de taalbarrière een probleem zou voor Zwitserse media te werken, dus concentreerde me in de eerste plaats op het behouden van mijn Belgische partners.” De afgelopen tien jaar vormde Stephanie zich om tot merkstrateeg en communicatieconsultant en breidde haar klantenbestand zich internationaal uit. “Genève ligt centraal in Europa, wat het een ideale uitvalsbasis maakt om met internationale klanten samen te werken. Ik reis voor het werk regelmatig terug naar België, maar ook naar Nederland, Frankrijk, Denemarken en Engeland. De luchthaven en het centrale treinstation in Genève zijn goed geconnecteerd met de rest van de wereld.”

Bains des Paquis De echte Genevoise wellness-experience
Bains des Paquis De echte Genevoise wellness-experience © Sophie Daenen

PRECIES OP VAKANTIE

Het is vanuit dat treinstation dat onze tocht door Genève vertrekt op een ijskoude maar zonnige lentedag. Stephanie heeft zin in een goede flat white, dus we zetten koers naar koffiebar Filomena in de kleurrijke buurt Paquis. “Toen we pas in de stad aankwamen, zijn we ook in deze buurt naar een appartement komen kijken, maar toen was het hier nog een stuk rauwer. Ondertussen vind je hier veel hippe nieuwe plekken, en voelt alles wat meer opgekuist aan.” Stephanie vertelt hoe ze elf jaar geleden schrok hoe klein en ouderwets Genève was: “Ik wilde naar het buitenland verhuizen, omdat België claustrofobisch aanvoelde, maar kwam ergens terecht waar ik nog minder creatieve zuurstof vond.” Dat werd gelukkig gecompenseerd door de prachtige natuur die de stad omringt. We wandelen verder naar de Quai Wilson, vanwaar we een schitterend zicht hebben op het Lémanmeer, de Alpen en het stuk van de stad dat zich op de andere oever bevindt – de Genevoise Rive Gauche.

Belga Echte frietjes tegen heimwee
Belga Echte frietjes tegen heimwee © Sophie Daenen

Van hier kan je normaal ook goed de bekende fontein Le Jet d’Eau zien, maar die staat die dag uit. “Dat komt door La Bise”, verklaart Stephanie: een sterke, koude wind, typisch aan deze streek. Het is ook de reden waarom we niet de taxiboot kunnen nemen naar Genève Plage, zoals Stephanie had gepland. “Genève is een rijke stad die enorm investeert in haar parken en infrastructuur. Een paar jaar geleden was er nog niets waar je nu een lange dijk en uitgestrekt keienstrand kan terugvinden. Het grenst aan een haven en het Restaurant de la Plage, vanwaar je het mooiste zicht hebt op het meer en de stad.”

De Mouettes de Genève-boten Een ticketje geeft ook toegang tot tram en bus
De Mouettes de Genève-boten Een ticketje geeft ook toegang tot tram en bus © Sophie Daenen

Maar niet getreurd, want de Mouettes genevoises-boten varen ook de andere kant uit naar het centrum van de stad, en die lijn wordt niet zo snel afgesloten door de wind. “Ik ben graag dichtbij of op het meer, dan voel ik me na al die jaren nog altijd precies alsof ik op vakantie ben.”

DESIGN TOT IN DE DETAILS

Enkele minuten later wandelen we door de chique rue du Rhône, voorbij de etalages van IWC, Bvlgari en andere luxemerken. De ene na de andere Rolls Royce en Porsche rijdt ons voorbij, terwijl het voetpad bevolkt wordt door mensen met armen vol shoppingtassen. Stephanie haalt haar schouders op: “In het begin vond ik het best intimiderend constant geconfronteerd te worden met zoveel luxe en rijkdom. Intussen is het een soort white noise geworden en weet ik waar ik naartoe moet voor de dingen die me echt interesseren.”

We wandelen via het kloppende cultuurhart van de stad: de drukke Place de Neuve waar het muziekconservatorium, het operagebouw Grand Théâtre de Genève en het Musée Rath zij aan zij staan. Stephanie loodst ons door haar favoriete Parc des Bastions, waar jong en oud zich amuseren met levensgrote schaak- en dambordspellen. “Heb je gezien hoe mooi die houten speeltuin daar is? Dat oog voor design en schoonheid in de simpele, dagelijkse dingen, dat hebben de Zwitsers wel.”

We kruisen het immense Plaine de Plainpalais met haar gloednieuwe skatepark dat zo uit Los Angeles lijkt gekopieerd, en genieten van een gezonde lunch bij Ou Bien Encore. Daarna verkennen we het MAMCO, het lievelingsmuseum van Stephanie. “Ik houd van dat industriële gebouw. Op de een of andere manier komt de moderne kunst er nog eens zoveel beter tot haar recht.” We zouden nog wel uren de straten van het Quartier des Bains kunnen uitkammen maar Stephanie wilt absoluut de oude stad nog laten zien.

Na een hele klim – Genève is met haar hoogteverschillen geen ideale stad om met de fiets te verkennen – eindigen we in de favoriete plek van Stephanie die graag elke week een nieuw boek uitleest. “Het liefste wat ik doe als ik een dagje voor mijzelf heb, is bij Pages & Sips een nieuwe Engelstalige titel uitzoeken, en mij verschansen in hun comfortabele zetels. Hier voel ik mij in de hele stad het meest ‘thuis’.”

De Genève-lijst van Stephanie Duval

KUNST & CULTUUR

MAMCO

Rue des Vieux-Grenadiers 10, www.mamco.ch

Museum voor moderne kunst dat een eigenzinnige eigen collectie samenbrengt met tijdelijke exposities in een verrassend, industrieel kader.

MABE ART

Grand Rue 25, www.mabegallery.com

De eigenares concentreert zich op nieuwere of jongere decoratieve artiesten, waardoor haar selectie veel toegankelijker is dan de meeste andere kunstgalerieën in de stad.

ETEN & DRINKEN

FILOMENA

Rue de Monthoux 51, www.filomena-geneve.com

De plaatsen waar je écht lekkere koffie kan drinken in Genève, tel je nog steeds op één hand. Filomena is favoriet omwille van de vlotte, vriendelijke bediening, de mooie inrichting en het leuke terras tijdens de zomer.

OU BIEN ENCORE

Rue des Bains 61, www.oubienencore.ch

De Zwitserse keuken is op zijn zachtst gezegd weinig avontuurlijk, en over het algemeen veel te duur voor wat het is. Ou Bien Encore was tien jaar geleden een van de eerste plekken die ik ontdekte waar alles lekker, gezond én budgetvriendelijk is.

RESTAURANT DE LA PLAGE & BUVETTE

Quai Gustave-Ador 75, www.restoplage.ch

Als er niet te veel wind staat, kan je vanop de kade in Paquis of vanuit het Parc Mon Repos de boot nemen naar Genève Plage. Je kan er ook naartoe wandelen over de dijk, voorbij de Jet d’Eau. In ieder geval is dit een must op een zonnige dag, om er te genieten van een ijsje, een snack of lekkere lunch met zicht op de stad.

CAFE DU CENTRE

Place du Molard 5, www.cafeducentre.ch

De ideale plek voor een espresso en croissant voor je de luxewarenhuizen Globus en Bongénie gaat verkennen: een stukje Parijs op het gezelligste plein van Genève. Staan ook bekend om hun grote en verse selectie zeevruchten.

BELGA

Rue Dancet 5, www.fritesbelga.com

Plainpalais is een Genevoise wijk waar je naast een monument van Frankenstein ook een Belgische frituur vindt met alle klassiekers op het menu: frietjes, bitterballen, stoofvlees, mitraillettes en een eindeloze lijst speciaalbieren.

SHOPPEN

AU CHIEN BLEU

Rue Leschot 11, www.auchienbleu.ch

Van deze winkel word je gegarandeerd vrolijk zodra je de deur openduwt. Als je iets zoekt om de kinderen in je leven mee te plezieren, kun je hier terecht voor klein en creatief speelgoed, knutselgerief en de grootste selectie (Franstalige) prenten- en kinderboeken.

PAGES & SIPS

Grand-Rue 37, www.pagesandsips.com

Een kleine maar interessante selectie Engelstalige fictie, non-fictie en kinderboeken staat verspreid door deze verrassend ruime zaak, waar naast thee, koffie en andere zoete dranken ook heerlijke scones op de menu staan.

POPPY

rue Prévost-Martin 47, www.poppyshop.ch

Genève telt veel mooie bloemen- en plantenwinkels, maar de origineelste selectie vind je bij Poppy. Je vindt er ook leuke vazen, plant-en-bloem-gerelateerde accessoires en de allermooiste wenskaarten.

WELLNESS

BAINS DES PAQUIS

Quai du Mont-Blanc 30, www.bains-des-paquis.ch

Laat de chique hotel spa’s links liggen en boek jezelf een massage, hamam- of saunabezoek bij Bains des Paquis voor een veel échtere Genevoise ervaring. Tijdens de zomer betaal je 2 frank entree om hier te komen zwemmen in het meer. Je kan hier ook lekker komen eten of aperitieven.

Stephanie Duval Al elf jaar in Genève
Stephanie Duval Al elf jaar in Genève © Sophie Daenen
De oude stad Meer dan Zwitserse cliché’s
De oude stad Meer dan Zwitserse cliché’s © Sophie Daenen
Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content