Ask an expat: de favoriete plekken van Pepijn Gerckens in Firenze

© Arne Rombouts

In deze reeks polst Trends Style naar de favoriete adressen van Belgen in het buitenland. Deze maand: Pepijn Gerckens, partner enablement coach bij Oracle.

Je hart verliezen tijdens een sabbatjaar in Firenze en er vervolgens een nieuw leven starten, het overkwam Pepijn Gerckens drie jaar geleden. Dat deze Belgische expat intussen zijn baan uitoefent in de bakermat van de renaissance, maakt het sprookje compleet.

“De schatkamer van de westerse cultuur is voor later, eerst gaan we hiken”, lacht Pepijn tijdens zijn dagelijkse ochtendwandeling. “Ik woon op de flanken van de Poggio Imperiale, de keizerlijke heuvel, een beetje het Beverly Hills van Firenze. Als ik niet achter mijn computer zit, ben ik aan het fitnessen.”

Pepijn Gerckens was 43 toen hij besloot België vaarwel te zeggen en zijn hart te volgen. Wat bedoeld was als een sabbatical na een carrière als algemeen manager van TKC Digital Belgium, een Nederlands consultancybedrijf, werd de start van een nieuw avontuur. “De eerste uitdaging was Italiaans leren, daarna volgde corona. Ondanks alle strenge Italiaanse regels wilde ik toch nog een gezond leven leiden. Als ik een dag niet sport, heb ik stress. Voor ik naar Firenze kwam, behaalde ik in België een diploma van personal trainer. Toen de fitnesscentra hier hun deuren moesten sluiten, gaf ik les aan bevriende expats. Tot vandaag ben ik in mijn vrije tijd personal coach en organiseer ik bootcamps in mijn tuin.”

De Italianen leven allemaal voor die twee maanden strand. Ik houd best wel van die mannelijke ijdelheid.

Een sportief leven betekent ook gezonde voeding. Pepijn was in België al een fan van bioproducten en een duurzame levensstijl. In Italië werd die passie alleen maar sterker. Zoet ontbijten zoals de Italianen, met een cappuccino en een brioche, zit er dus niet in. Na een flinke wandeltocht begin ik aan mijn bordje muesli, aardbeien en yoghurt, terwijl Pepijn een bord pasta met kerstomaatjes en tonijn verorbert. “Voor de beste cappuccino moet je straks eens passeren bij Ditta Artigianale. Alles met mate, is de gouden regel. Pasta of pizza is helemaal niet zo slecht, het hangt er gewoon van af wat je erbij eet.”

Gucci Garden
Gucci Garden© Arne Rombouts

Het wordt stilaan duidelijk dat Pepijn de perfecte biotoop creëerde om goed te leven en te werken. In oktober 2021 startte hij als partner enablement coach voor het Amerikaanse softwarebedrijf Oracle. “Ik werk met een dertigtal partners in de Scandinavische landen en de Benelux. Denk aan grote bedrijven zoals Accenture en Capgemini, maar ook kleine lokale firma’s. Mijn werk bestaat erin hun IT-projecten op te volgen en opleidingen te organiseren, zodat ze over de nodige certificaten beschikken om onze software te mogen installeren.” Terwijl Pepijn zijn dagelijkse onlinemeetings afhandelt met zijn collega’s in Caïro, Madrid, Ljubljana en Milaan, trek ik de stad in met zijn lijstje must-do’s.

De Ponte Vecchio, een icoon
De Ponte Vecchio, een icoon© Arne Rombouts

De eerste halte is meteen raak, in het hart van Firenze. Op het Piazza della Signoria, het drukste plein van Firenze, pronkt niet alleen een replica van Michelangelo’s David. Je vindt hier ook Gucci Garden, ondanks de lange rij toeristen en fashionista’s het bezoeken waard. Vooral de huidige expo Archetypes is veryinstagrammable, kortom een heerlijk decadent uurtje fashion. Toch weet Pepijn ook een heel andere soort van glamour te smaken in de Fondazione Franco Zeffirelli. Dat museum vormt niet alleen een surrealistische baken van rust te midden van de drukke stad, je maakt hier ook kennis met het levenswerk van de bekende Italiaanse regisseur. Zeffirelli’s avonturen met alle grote operasterren, van Maria Callas tot Placido Domingo, brengen je meteen in hogere sferen. De muesli is intussen verteerd en omdat zelfs de bekendste Italiaanse snack ook gezond en eerlijk kan zijn, bestel ik een pizza margherita op Pepijns lievelingsadres, Berbère. Hier wordt de pizza artisanaal bereid met zuurdesemdeeg en alle ingrediënten zijn afkomstig van lokale producenten.

Pepijn Gerckens zal niet meteen terugkeren naar België
Pepijn Gerckens zal niet meteen terugkeren naar België© Arne Rombouts

Wie een zomers tripje Firenze overweegt, houdt het best rekening met drommen toeristen en een broeiende hitte. Voor rust en groene verfrissing moet je de Arno oversteken via de Ponte Alle Grazie, de eerste brug ten zuiden van de Ponte Vecchio. Pepijn wacht me op bij Il Gelato di Filo, volgens hem het beste ijssalon van Firenze. “Vermijd vooral gelateria’s met hoog opgespoten bergen ijs, hier is alles huisgemaakt en kleurstofvrij. Ik neem hier altijd yoghurtijs, omdat het niet zo gesuikerd is.” Met een heerlijke sorbet van roze pompelmoes passeren we via de Porta San Miniato, een eeuwenoude toegangspoort van de stad. Nog geen honderd meter verder belanden we in Pepijns favoriete biowinkel, Angolo dell’Erta. “Door de quarantainemaatregelen begon ik te experimenteren in de keuken. Zo leerde ik deze biowinkel kennen, waar ik dagelijks met de fiets boodschappen ging doen. Het was enerzijds mijn excuus om weg te gaan van huis, anderzijds een moment om met mensen te praten. Elena en Rocco zijn echt vrienden geworden. Ik ben hier kind aan huis. Met de bio-ingrediënten die ik hier koop, probeer ik recepten uit die ik deel in de WhatsApp-groep van de winkel. En als ik geen zin heb om zelf te koken, ga ik wel eens lunchen in de stad, op het groene dakterras van C’Bio.”

Giardino delle Rose, een geurige groene oase
Giardino delle Rose, een geurige groene oase© Arne Rombouts

Firenze wordt intussen steeds groener, want iets hogerop bevindt zich de Giardino delle Rose. “Ik passeer hier bijna dagelijks, de geur van die rozen in combinatie met de kunstwerken van Folon, dat is toch fantastisch.” Talloze rozenstruiken verder belanden we op de Piazalle Michelangelo. “Hier moet je aanschuiven voor die ene panoramische foto van de stad, maar in de EdV Garden, de magische tuin van mijn buurvrouw Alice hoeft dat helemaal niet.”

Firenze en schoonheid zijn intrinsiek verweven. Ook de aandacht voor het mannelijk lichaam, met David van Michelangelo als ultieme symbool, is actueler dan ooit. “Ik heb hier echt een habitat gevonden waar je jezelf ongegeneerd kunt tonen. De Italianen leven allemaal voor die twee maanden strand. Zelfs jongens van vijftien jaar zie je al trainen in de gym. Tegelijkertijd blijft het soms oppervlakkig, maar toch houd ik zelf ook best van die mannelijke ijdelheid. Terwijl je in België commentaar zou kunnen krijgen op een perfecte outfit, is dat hier geen enkel probleem.” Met een glas prosecco klinken we iets later op la bellissima Firenze, tussen de bloemen van het restaurant Podere 39. Overdag bloemenwinkel, ’s avonds een topadres om te genieten van de eerlijke Toscaanse keuken. De pasta was in elk geval heerlijk al dente. “Begrijp je nu waarom ik niet meteen zal terugkeren naar België?”

Ditta Artigianale
Ditta Artigianale© Arne Rombouts

De Firenze-lijst van Pepijn Gerckens

eten & drinken – Ditta Artigianale

Toen baristakampioen Francesco Sanapo in 2014 zijn eerste koffiecorner uit de grond stampte in Firenze, werd al snel duidelijk waar je de lekkerste cappuccino kunt drinken. Inmiddels breidde het Florentijnse koffiefenomeen uit en opende Sanapo een derde vestiging in de Via dei Carducci. Een aanrader voor koffie-addicts en late ontbijters, en ook de cocktails zijn niet te versmaden.

Berbère Santa Croce

Via dei Benci 7,

www.berberepizza.it

Gucci Garden
Gucci Garden© Arne Rombouts

De beste pizza van Firenze eet je op amper vijf minuten wandelen van het Piazza della Signoria. Elke pizza wordt artisanaal bereid op basis van zuurdesemdeeg. De toppings zijn afkomstig van biologische landbouw en lokale leveranciers. Wedden dat er niets op je bord blijft liggen?

Il gelato di Filo

Via S. Miniato 5

Dit uiterst kleine ijssalon bevindt zich nog net binnen de stadsmuren. Elke Italiaanse klassieker wordt in huis bereid en alle sorbets zijn steeds op basis van seizoensfruit. Het amarena-ijs, het yoghurtijs en de sorbet van roze pompelmoes zijn buitenaards lekker. Een verslavend adresje, zonder website!

C'Bio
C’Bio© Arne Rombouts

Angolo dell’Erta

Via dell’Erta Canina 1/R,

In deze sympathieke biowinkel vind je alle ingrediënten voor een heerlijk ontbijt of een smakelijke picknick. De ideale plek om een Toscaanse topproduct te scoren aan een betaalbare prijs. Of geniet gewoon van de lekkerste caprese op hun terras, met een biologisch sapje.

C’Bio

Nog een biovoedingparadijs én de ideale plek voor een originele lunch. De Italiaanse specialiteiten die je bestelt bij de traiteur op het gelijkvloers belanden aan de kassa in een rieten mandje en nuttig je op het groene dakterras, in alle rust.

Podere 39
Podere 39© Arne Rombouts

Podere 39

Via Senese 39

Overdag een bloemenwinkel, ’s avonds hét adres voor een culinaire ontdekkingstocht. Of je nu proeft van zacht gegaarde kalfswangen in rode wijn, een salade van zeevruchten of een spaghetti alle vongole, elk gerecht is een smaakbom. Een bib gourmand, dus reserveren is de boodschap!

CULTUUR – Fondazione Franco Zeffirelli

Piazza di S. Firenze 5,

www.fondazionefrancozeffirelli.com

EDV Garden
EDV Garden© Arne Rombouts

De Fondazione Zeffirelli is een museum opgedragen aan de bekende Italiaanse regisseur en vriend van Maria Callas. Een rijke verzameling tekeningen, foto’s, videoprojecties en kostuums brengen alle opera’s en films die hij regisseerde opnieuw tot leven. Alleen al de stem van Callas horen in een haast leeg museum is pure magie.

Gucci Garden

P.za della Signoria 10, www.guccigarden.gucci.com

Het fashionpaleis Gucci Garden omvat naast een winkel en een prijzig restaurant ook het Gucci-museum, waar nog tot eind september de knotsgekke expo Archetypes loopt.

Angelo Dell'Erta
Angelo Dell’Erta© Arne Rombouts

oNTSPANNING – Giardino delle Rose

De mooiste rozen van Firenze groeien tussen een collectie bronzen beelden van de Belgische kunstenaar Jean- Michel Folon, die met zijn tekeningen, illustraties, films en sculpturen de wereld veroverde. Folon stierf in 2005. Dat zijn beelden tot vandaag nog altijd te bewonderen zijn in Firenze, was zijn laatste wens.

EdV Garden

www.edvgarden.com

EdV Garden is het levenswerk van Alice Esclapon de Villeneuve. Ze toverde de olijfboomgaard van haar vader om tot een garden with a view. Hier kun je genieten van het adembenemende uitzicht over de stad. Maar de muggenspray niet vergeten!

La Gelato di Filo, de beste ijsjes van de stad
La Gelato di Filo, de beste ijsjes van de stad© Arne Rombouts

Partner Content