8 tips om je baard in opperbeste conditie te houden

Er wordt veelvuldig beweerd dat de baard een bron van bacteriën zou zijn. Belangrijk dus om hem goed te verzorgen. Een handleiding.

Baardolie

Baardolie is echt een wondermiddel. Ten eerste voel je je extra mannelijk als je het gebruikt, het ruikt heerlijk en je baard ziet er meteen een stuk gezonder uit. De voedingstoffen in de olie verzorgen de baardharen maar ook de onderliggende huid en voorkomt schilfers. De baardharen zijn minder stug en ze glazen mooi. Ook helpt het om die paar opstandige baardharen wél in model te krijgen.

Het gebruik van de olie is ook erg eenvoudig. Je druppelt enkele druppels in je handpalm om deze vervolgens goed door je baard en de onderliggende huid te masseren

Hoe trots je ook bent op de weerbarstige manen op je kaaklijn, als je ze niet degelijk verzorgt, ziet het geheel er ook niet uit. Net omdat de verzorging van je baard zo belangrijk is, somden wij enkele niet te missen stappen op om hem in goede conditie te houden.

Baardbalsem

De baardbalsem is eigenlijk vergelijkbaar met de baardolie, net iets sterker maar iets minder verzorgend voor de huid. Waar de baardolie voornamelijk goed is voor de verzorging van de baardharen en de huid is de baardbalsem voornamelijk gericht op het vormen van de baard. Ook een baardbalsem ruikt vaak erg lekker en in combinatie met een baardolie is je baard een heerlijke geurende oase. Hiervan krijgen de haren trouwens ook een mooie glans.

Baardbalsem breng je aan door een kleine hoeveelheid balsem te laten smelten tussen je vingers. Vervolgens wrijf je de gesmolten balsem door je baard en breng je hem in het gewenste model. Ideaal voor een bad-beard-day, want ja, ook dat bestaat.

Baardkam

Als je je baard dagelijks even kamt kun je ervoor zorgen dat de haren in de juiste richting groeien. Natuurlijk kan je je gezichtsharen niet in iedere vorm of ieder model kammen, het zorgt er vooral voor dat er een lijn in je baard zit en dat je geen rare uitstekende stukken hebt. Het is dus ook belangrijk dat je al vanaf de beginfases van je baard begint met kammen, en dat met een kam die daar geschikt voor is. Neem dus niet eender welke plastic kam uit de lade, maar investeer in een degelijk houten exemplaar. Die is steviger en zo ook beter om de soms stugge haren van je baard mee te lijf te gaan.

Snorrenwax

Een snorrenwax zorgt ervoor dat je haren mooi opzij (en dus niet in je mond) gaan zitten. Verder kan je – afhankelijk van hoe gezegend je bent met de groei van je snorharen – een mooie krulsnor maken of andere constructies uitproberen. Je hebt maar een nagelpunt snorrenwax nodig die je warm wrijft tussen de toppen van je wijsvingers om vervolgens in je snor aan te brengen. Bij het modelleren kan je gebruik maken van een kam. Dat gaat vaak wat makkelijker dan wanneer je het met je vingers probeert.

Baard conditioner/softner

Nadat je je haar hebt gewassen kan je gebruik maken van een conditioner om de baardharen soepeler en zachter te maken. Hier bestaan ook speciale baardconditioners voor die nét iets anders werken dan de variant voor ons hoofdhaar. Dat zit zo: in een gewone conditioner worden vaak siliconen gebruikt die een laagje vormen om de haren waardoor ze afgesloten raken van alle verzorgende en voedende oliën vanuit de huid. Een baard heeft dit net wél nodig. Een beard softener maakt de haren net zo zacht maar bevat geen siliconen, zo kan je je baard makkelijker gezond houden. Helaas zijn die speciale conditioners voor je baard vaak duurder. Een alternatief is om op de dagen zonder conditioner na het douchen je baard extra goed te kammen en daarna wat extra baardolie goed in de baard en op je huid te wrijven.

Bijhouden

Naast het verzorgen van een baard is het ook belangrijk om hem te onderhouden. Daarom is het slim om één of twee keer per week even voor de spiegel te staan en de uitstekende haren af te knippen. Het is misschien slim om met jezelf af te spreken hoeveel knipjes je gaat doen, zo voorkom je dat je teveel afknipt. Een goed aantal om mee te beginnen is rond de 30. Hoe groter je baard wordt hoe meer knipjes je kan doen per keer. Er zal een punt komen dat je met deze knipjes niet meer heel je baard precies in model kan houden, dan kan je iemand anders vragen om die moeilijke hoeken van je baard bij te werken.

Extra tip: Een Whisker Dam.

Is het niet om de hippe naam, dan is het wel omdat hij erg handig is. De whisker dam is een metalen plaatje dat je op ieder glas kan monteren om er zo voor te zorgen dat je drank niet in je snor terechtkomt. Je mooie verzorgde snor blijft zo langer keurig in model zitten.

Bovenstaande tips zouden je baard in opperbeste conditie moeten houden. Bovendien heb je er zelf ook baat bij: het verzorgen van je baardharen zorgt voor een moment van rust in een drukke dag en zorgt voor meer zelfvertrouwen.

Partner Content